Ще има ли автономни коли по пътищата до месеци (ВИДЕО)

General Motors подаде заявление за разрешение на производството на Cruise Origin

Валентин Маринов,
GM Cruise

, Cruise

Така изглежда Cruise Origin

General Motors и подразделението му Cruise подадоха заявление към американски федерален регулатор за разрешение за производството и употребата на напълно автономен автомобил, който се движи без човешка намеса, предаде “Ройтерс”.

Това е вече представения преди две години и добре познат, не само в автомобилните среди, Cruise Origin. Той няма табло, педали и почти не прилича на конвенционалните автомобили. Предлага кабина, в която има изобилие от пространство, големи прозорци и срещуположни седалки. Сядате и просто се возите от точка А до точка В.

Cruise обяви, че кандидатства за разрешение пред Националната администрация за безопасно пътуване по пътищата (NHTSA), която има правомощията да одобри или отхвърли такова искане. Като начало става въпрос за ограничен брой коли, които да се движат из цяла Америка.

“Подаването на тази молба е сигнал, че Cruise и GM са готови да произвежзат и използват Origin тук в Америка”, написа Cruise, добавяйки, че возилото ще даде възможности на хора, които имат трудности в придвижването, като инвалиди, слепи и т.н.

Ако NHTSA каже “да”, ще започне производство. А GM планира да даде старт по-късно през тази година в завода си в Детройт, като доставките да се реализират от началото на 2023 г.

В разработката на Origin участва и Honda, която има сключен договор за доставка в Япония.

GM и Cruise говорят за кандидатстване за разрешение още от октомври 2020 г. Сред причинините за забавянето е пандемията. Още през 2018 г. щатският автомобилен гигант подаде заявка за автономния Chevrolet Bolt, но после я оттегли. Тогава NHTSA разглеждаше проекта 15 месеца. Сега администрацията не коментира за Origin.

Има законови пречки. Легализацията за такъв тип превозни средства зацикли в американския Конгрес. През май миналата година Cruise призова президента Джо Байдън да се застъпи. Най-големият казус, за който автомобилните фирми спорят със законотворците е, да имат ли пътниците контрол върху колата.

В момента може да се дава изключение - до 2500 автономни коли за две години. Именно това се опитват да променят GM и Cruise, твърдейки, че е настъпил моментът за голямата промяна и че могат да произвеждат и осигуряват много по-голямо количество.

Origin има зелена светлина за тестови пътувания в Калифорния. Такива се правят месеци, а от ноември миналата година с кола, която прилича на познатите днес. Тя се "вика" с мобилен телефон, чрез който й се задава мястото, където искате да отидете. Като такси. Cruise публикува видеа с реакциите на съгласили се да участват случайно избрани хора.

Cruise стана собственост на GM през 2016 г. Дейността и е разработка на автономни превозни средства. Основаната в Сан Франциско през 2013 г. фирма разполага няколко прототипа и разработки.

По-рано тази седмица босът на Volkswagen Херберт Дийс заяви на среща с потребители на платформата Reddit, че до 25 години всички автомобили ще са автономни и напълно безопасни. Той изрази скептицизъм, че процесът може да започне сега. На обратното мнение е Илон Мъкс, който също ще кандидатства пред NHTSA с “умни” машини на Tesla.

През декември китайската компания Geely обяви, че планира да започне произвоство на автономни електрически коли с марката на луксозния си бранд Zeekr. Първият й пазар - Съединените щати.

Концепцията е на нещо като миниван с огромно пространство в интериора за петима души.

Ройтерс

Cruise Cruise Origin General Motors регулатор САЩ автономен автомобил