Lamborghini казва arrivederci на V10 за следващия Huracаn

Ще го замени с хибриден битурбо V8, който обаче ще работи като атмосферен мотор

Пламен Георгиев,
Lamborghini Huracan Tecnica

Lamborghini

Lamborghini Huracan Tecnica

Huracаn промени играта за Lamborghini. Това, което започна Gallardo, Huracаn доразвива. Той поведе повторното влизане на компанията в моторния спорт и постави началото на нова философия, която постави същия акценет върху управлението и спирането, какъвто до този момент бяха броят на конските сили. То показа, че Lamborghini е сериозен в опита си да се конкурира с доминиращите спортни автомобили с нещо повече от дизайн. Наследникът на Huracan има много за доказване.

Подобно на Audi R8, с който Huracán споделя платформата, новият Huracán вероятно ще стъпва на модернизирана платформа, а не на изцяло нова, за да се спестят пари. Спестените оттук ресурси ще бъдат вложени в разработването на изцяло ново задвижване.

Вероятно мнозина фенове няма да го одобрят, но италианците ще заменят атмосферния V10 с хибридно задвижване с две турбини, но със уникална трактовка по темата.

Автомобилът ще използва 4,0-литров V8 с две турбини, подобен на двигателя на Urus, но както и при очаквания нов Aventador, той ще бъде съчетан с малък електрически мотор, монтиран между двигателя и трансмисията.

И тук става интересно: турбокомпресорите няма да се включват до 7000 об./мин. Дотогава двигателят ще работи като атмосферен V8 с електрическа асистенция. От 7000 об./мин. до червената граница от 10 000 об./мин, турбините ще участват в купено, за да гарантират възможно най-висока мощност.

Източниците на Motor Trend мълчат дали автомобилът ще запази механичното задвижване на четирите колела или ще използва електрически мотори на предната ос. Не е ясно също дали моделът ще е плъг-ин хибрид (т.е. зареждане на батерията с кабел от мрежата), но най-вероятно трябва да може да изминава поне няколко километра само на ток, за да отговаря на все по-строгите изисквания за вредните емисии. Освен това наследникът ще трябва да е малко по-дълъг от Huracán, за да има място за електрическия мотор и батериите, без да се жертва размерът на багажника.

Новият модел се очаква да излезе на пазара през 2024 г., следователно другата година трябва да бъде показан.

Lamborghini Lamborghini Huracan