Колата на Apple не се очаква преди 2027 г.

Проектът продължава да е обвит в мистерия

Мартин Дешев,
Apple store

iStock

Apple е известна със своя смартфон iPhone и множеството си ИТ продукти. От няколко години обаче компанията разработва и автомобил. Поне така се спекулира усилено от много време, а самата Apple никога не е коментирала темата

През годините доста анализатори са споделяли различни късчета информация за проекта. Някои медии дори успяха да открият дъщерни и офшорни фирми, които имат известна връзка с Apple и работят по електрически и/или автономни автомобили.

През годините имаше различни слухове за т.нар. Project Titan, както се твърди, че е кодовото име на разработката сред служителите на компанията. Първо беше изцяло автономен автомобил. След това беше само електрически автомобил. После последва и информация, че всъщност Apple разработва само софтуер за умни автомобили и използва колите за тестове, но не да предложи своя кола.

Според последните слухове, все пак Apple прави и свой автомобил. Той може да е SUV със средни размери, като ще бъде директен конкурент на модели на тесла, съобщава Autoevolution.

Колата не се очаква преди 2027 г., като дори и това не е окончателен срок. Apple традиционно не бърза да пуска продукти на пазара преди да е напълно уверена в качеството и смисъла им. Project Titan се разработва поне от 2014 г., като до момента е погълнал няколко милиарда долара.

Това не е проблем за Apple, която е най-богатата компания в света. Ако беше държава, Apple щеше да е петата най-богата страна в света, така че тя може да отдели колко средства са нужни за всеки проект, включително и автомобила.

електрически автомобил автономен автомобил технологии автомобили коли