Android Auto ще предложи екстри само за електромобили

Мартин Дешев,
Google Waze

, Renault

Архив.

Е лектрическите автомобили са част от ежедневието на все повече хора. Затова и някои популярни услуги вече започват да се ориентират приоритетно към тях. Постепенно това се случва и с Android Auto, съобщава 9to5Google.

Изданието е разгледало програмния код на популярната система. В него са открити някои индикатори какво се подготвя от Google. Постепенното внедряване на програмен код в приложенията за нови функции, които са планирани за по-натам, е нормална практика. Тя улеснява инсталацията и навлизането на функциите, както и засичането на евентуални проблеми.

Изданието казва, че през последните няколко редовни актуализации, Google е добавила доста елементи за нови функции в Android Auto, които да са насочени специално към електромобилите. Първо, потребителят ще може ръчно да посочи в приложението дали колата му е електрическа или не. Това съответно ще активира или деактивира въпросните функции.

След това потребителят може да добави какви конектори за зареждане се използват и поддържат от автомобила му. Предимството е, че това ще улесни търсачката да избира и насочва към зарядни станции, които са съвместими.

Сред други потенциални нови функции са възможност за следене на нивото на батерията директно през приложението. Google не е коментирала темата. Спекулациите са, че функциите ще бъдат пускани постепенно в различните региони по света.

Една от тезите е, че това е опит на компанията не само да предложи практична услуга за потребителите, но и да привлече вниманието на производителите на електромобили. Някои от популярните марки като Tesla и Rivian не вграждат поддръжка за Android Auto или Apple CarPlay, но пък по-масовите като Nissan, Kia, Ford и др. са съвместими с тях и такива допълнителни функции ще са от полза.

Android Auto електромобили електрически автомобил софтуер автомобили коли