Koenigsegg Agera RS детронира Bugatti и взе приза „Най-бърз автомобил в света”

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

Koenigsegg Agera RS е новият най-бърз сериен автомобил в света, който може да се движи по обществената пътна мрежа. Той постигна средна максимална скорост от 444,6 км/ч при два последователни пробега, каквото е изискването на Книгата на рекордите Гинес. Пробегът бе записан на Шосе 160 между Лас Вегас и Пахрумп, Невада, а зад волана бе Никлас Лиля, тестови пилот на Koenigsegg.

Постижението на Agera RS идва след около месец, след като RS счупи рекорда на Chiron в упражнението „0-400-0 км/ч”.

Agera RS разчита на битурбо 5,0 V8 двигател, генериращ 1360 к.с. и 1371 Нм с последния 1MW ъпгрейд на двигателя. Тежащ само 1295 кг, Agera RS успя да ускори до 400 км/ч и да спре на място за само 36,44 секунди, което е с пет и половина секунди по-бързо от Chiron.

Предишната най-висока максимална скорост бе постигната през 2010 г. от Veyron Super Sport, който разви 431 км/ч. Това бе направено на тестовата писта Ehra-Lessien на Volkswagen Group.

Още по-интересно е, че във втория опит Koenigsegg Agera RS достига скорост 457,5 км/ч, но заради по-бавния първи опит от 437,7 км/ч в Книгата на рекордите Гинес е записано „само” 444,6 км/ч.

През 2018 г. Bugatti ще се опита да си върне първенството, като първоначалните очаквания са, че Chiron би трябвало да успее да стигне над 450 км/ч със стандартни серийни гуми. С по-развити гуми се предполага, че моделът би могъл да достигне до границата от 300 мили/ч (483 км/ч).

Следващата година ще е интересна, тъй като само преди дни Джон Хенеси представи своя Venom F5 със заявката, че моделът ще успее да постигне скорост от 301 мили/ч или 484 км/ч.

Сега остава да чакаме.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК

Нов тест за измерване на вредните емисии

EarthRoamer XV-HD: пълна автономност за $1,5 млн.

Електромобилите отделят по-малко CO2 от дизелите, дори когато се захранват от най-мръсния ток

Източник на статията: Vesti.bg

Кьонигсег Агера Книга на рекордите Гинес Koenigsegg Agera RS Koenigsegg