Класираха най-надеждните употребявани автомобила сред 248 модела на 32 марки

Британското издание WhatCar? и застрахователят MotorEasy публикуваха годишния рейтинг за надеждност за употребявани автомобили, направен на база обратната връзка от 25 000 собственици

Пламен Георгиев,
WhatCar рейтинг за надеждност

CarMarket.bg/производители

Б ританското издание WhatCar? публикува своя традиционен 2022 Reliability Survey. Ценното в случая е, че класацията за надеждност за употребяваните автомобили е направена на база обратна връзка от 25 000 собственици, които са разказали за проблемите с автомобилите си (общо 248 модела от 32 марки), както и за времето в сервиз и цената на „удоволствието” за това.

Ще се изненадате ли ако кажем, че челната тройка е окупирана от японски марки? Вероятно не, затова директно към победителят. Това е Lexus с 98,4% рейтинг за надеждност. Обезкуражителното за всички останали марки е фактът, че Lexus е лидер в тори рейтинг за шеста поредна година!

Причините за това са удоволствие за всеки собственик на автомобил на марката. Колите й рядко се повреждат, а когато това стане – техническият ремонт е бърз и обикновено безплатен.

Само 6% от моделите на Lexus, участвали в рейтинга, са претърпели някакви дефекти, повечето от които незначителни. В повечето от случаите автомобилите са били в движение, а 69% от тях са били решени в рамките на ден или по-малко в сервиза.

Докладвани са проблеми в шест области: климатик, инфотейнмънт, тапицерия/облицовка в интериора, 12-волтов акумулатор, купе и окачване.

Макар всички модели на Lexus да са били хибриди, нито един от проблемите не е бил свързан с батерия, мотор и електрически системи.

Нещо повече, собствениците, които все пак са имали някакъв проблем със своя Lexus, са останали доволни: 80% от сервизирането е било безплатно, а останалите20% са платили сметка от 200 или по-малко британски лири.

Най-надеждният модел на марката е хечбекът СТ с рейтинг за надеждност 99,3%. Lexus IS е най-надеждният луксозен автомобил, побеждавайки Audi A3 Saloon BMW 3 Series. В сегмента на луксозните SUV лидер е Lexus RS.

Второто място в рейтинга е за компанията-майка. Toyota е постигнала рейтинг за надеждност от 97,2%. Toyota Aygo се справя чудесно в класа на градските модели (само 6% от собствениците на модела са докладвали някакъв проблем, решен безплатно ). Нищо чудно, че моделът е с рейтинг 99,1%.

Бензиновите и хибридните версии на Toyota Auris и Toyota Corolla се справят чудесно, постигайки рейтинг над 97%. Най-висока оценка получава RAV4 с почти перфектния 99,5%.

Третото място отново е за японска марка, макар и изненадващо име. Става въпрос за Mitsubishi с рейтинг 97%. Mitsubishi Eclipse Cross е един от четирите модела от всички 248, който получава рейтинг 100%. Това значи, че никой от собствениците му не се е оплакал.Outlander PHEV също може да се похвали с висок резултат със своите 96%.

надеждност класация за надеждност WhatCar употребявани автомобили