Италиански министър поиска отмяна на забраната на ДВГ от 2035 г.

Видният популист Матео Салвини е на мнение, че мярката няма икономически, екологичен или социален смисъл

,
Италия Рим

iStock

И талия иска Европейският съюз да спре предложената от институциите на ЕС забрана за продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г.

Министърът на транспорта на страната Матео Салвини заяви, че това няма „икономически, екологичен или социален смисъл“, цитиран от Bloomberg.

Салвини, виден популист, известен в миналото със своята анти-ЕС позиция, а веднъж описал Владимир Путин като „най-добрия политик и държавник в света“, е на мнение, че дневният ред на Европейския съюз не помага на околната среда, наричайки го „псевдоекологичен фундаментализъм“.

Политикът също така предположи, че десетки хиляди работници ще останат без работа заради мярката.

Салвини вече се противопостави на плановете на ЕС да въведе стандарта Euro 7 до 2025 г. На такова мнение са и видни мениджъри от автомобилния бранш, като например Карлос Тавареш, босът на Stellantis. Той е на мнение, че тази допълнителната стъпка ще забави преминаването на индустрията към електрификация.

Тъй като цените на електроенергията достигат нови върхове и някои райони на Европа са изправени пред режим на тока през зимата, се повдигат въпроси за дългосрочната перспектива на пълното преминаване към EV транспорт. Швейцария обмисля забрани за електромобили, ако търсенето на електроенергия през следващите месеци не може да бъде задоволено.

Междувременно Италия отдавна демонстрира отпор срещу целта на ЕС за постепенно премахване на превозните средства с ДВГ. По-рано тази година страната се оказа в коалиция с пет страни - заедно с България, Португалия, Румъния и Словакия, предложила отлагане на датата за забрана до 2040 г.

През 2021 г. стана ясно, че Италия води преговори с ЕС за освобождаване на производители с малки обеми от спирането. Салвини предложи ЕС да проведе референдум по казуса.

Европейски съюз забрана на ДВГ двигател с вътрешно горене Матео Салвини Италия