И в САЩ дават пари срещу таратайки

И в САЩ дават пари срещу таратайки

, ЕПА/БГНЕС

И в САЩ дават пари срещу таратайки

Правителството на САЩ даде начало на програмата "пари срещу таратайки", чрез която потребителите получават бонуси при смяната бензиновите си коли с по-екологични, предаде ДПА.

Целта на инициативата, чиято стойност е 1 млрд. долара, е да стимулира продажбите на автомобили, които бяха силно засегнати в условията на рецесия, както и да извади от движение по-старите, замърсяващи околната среда.

Потребителите могат да получат до 4500 долара за нов автомобил в зависимост от това доколко подобряват горивната ефективност.

Програмата е изготвена по модела на германската инициатива за даване на старите коли за скрап и купуване на нови, отбелязва ДПА.

Ръководителят на експертния екип към администрацията на президента на САЩ Барак Обама, отговарящ за проблемите на автомобилния сектор, Рон Блум обяви, че правителството иска да продаде акциите си в автомобилостроителните гиганти "Дженерал мотърс" и "Крайслер" възможно най-скоро, предаде Асошиейтед прес.

Правителството на САЩ притежава 61% от новосформираната компания "Дженерал мотърс" и 8% от "Крайслер". Двете компании получиха федерална финансова помощ в размер на 65 млрд. долара и скоро излязоха от процедурата по обявяване на фалит, припомня АП.

Източник на статията: Vesti.bg