И Русия обмислят помощи за нова кола

Руският премиер Владимир Путин на посещение в завода на АвтоВАЗ

ЕПА/БГНЕС

Руският премиер Владимир Путин на посещение в завода на "АвтоВАЗ"

Руснаците, които имат автомобили на поне 10 години, може би скоро ще имат възможност за заменят старите си коли за 50 000 рубли (около 1560 долара), съобщава в. "Ведомости".

Всъщност замяната няма да е срещу пари в брой, а срещу ваучер за покупка на нов автомобил, произведен в Русия.

Предварителен проект за замяна на старите автомобили е бил приет от работна група, създадена по нареждане на премиера Владимир Путин, информира изданието, позовавайки се на представител на министерството на промишлеността и търговията, който обаче не посочва кога ще бъде представен окончателния вариант на проекта.

Планираме програмата да заработи от 1 януари 2010 г., посочва директорът на отдела за автомобилна промишленост в министерството Алексей Рахманов.

Чрез програмата властите целят да намалят броя на автомобили в движение, които замърсяват околната среда и вероятно са опасни. Според данни на агенцията за автомобилна статистика "Автостат" в Русия 14,7 млн. автомобила или близо 50% от всички коли по руските пътища са на над 10 години.

Правителството се надява също така да стимулира продажбите на нови руски автомобили, включително и на чуждестранни марки, произведени в страната.

Специалистите в бранша обаче изразиха резерви за програмата, посочвайки, че е малко вероятно тя да доведе до засилване на търсенето, отбелязва ДПА.

Собствениците на толкова стари автомобили не разполагат с достатъчно пари, за да си купят нова кола, дори с бонус от държавата, коментира изпълнителен директор на руска автомобилостроителна компания.

Проектът предвижда първоначално програмата да се въведе в големи градски центрове като Москва и Санкт Петербург.

Източник на статията: Vesti.bg