Путин показа новата си лада

Новото президентско возило Оригиналният модел сега само леко модифициран датира

, ЕПА/БГНЕС

Новото президентско возило. Оригиналният модел, сега само леко модифициран, датира от 1977 г.

Руският премиер Владимир Путин се похвали пред журналисти с новия си автомобил "Нива", купен преди около месец, а някои от тях дори успяха да се повозят на него, предаде ИТАР-ТАСС.

Журналистите чакаха премиера край входа на неговата резиденция в Сочи преди планирана среща с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Най-неочаквано в двора на резиденцията пристигна "Нива" в камуфлажни цветове, а на волана седеше самият Путин.

Журналистите попитаха каква е скоростната й кутия, а премиерът отговори, че е ръчна. Той сподели, че колата му харесва, макар че е пътувал съвсем малко с нея - общо 300 метра.

Автомобилът бил доставен едва сега в Сочи от завода в Толиати и пробегът й не бил повече от 270 километра.

За риболов ли си я купихте, попита един от журналистите. И за това, отговори Путин, но не уточни колко струва колата.

Той описа всичките й качества, като изтъкна, че автомобилът е специална изработка, но не за него, а за серията от този модел. Един от журналистите се заинтересува: Мерцедесът не е ли по-маневрен? Пробвайте и ще усетите, предложи Путин.

"По-добре се дръпнете, момчета. Колата е сериозна!", предупреди Путин фотографите, които снимаха пред автомобила, докато журналистът потегляше доста бързо.

Руският премиер уточни, че италианският премиер Силвио Берлускони, който вчера беше в Сочи, не се е качвал на тази кола.

Путин докара сам Берлускони от летището, но с автомобил с чуждестранна марка, а когато на посещения в Русия бяха Джордж Буш и Никола Саркози, Путин няколко пъти лично ги докара до резиденцията, припомня ИТАР-ТАСС.

Владимир Путин отбеляза, че колата му е била докарана едва днес. Ако я бяха докарали вчера, можехме да се повозим на нея със Силвио, каза премиерът.

След това зад волана на автомобила седна млада журналистка, която направи кръгче в двора.

Става и за блондинки, коментира тя след обиколката.

Трети пробва колата турски журналист, който се заинтересува дали се очаква тези автомобили да бъдат продавани и в Турция. Путин отговори, че това е най-продаваният в света модел на заводите за производство на автомобили ВАЗ.

Източник на статията: Vesti.bg