Hyundai Motor Group инвестира $7 милиарда в САЩ, а Байдън отива на бизнес среща в Сеул

Компанията прави нов завод за електромобили в Джорджия, ще отвори 8500 работни места

Hyundai завод

Hyundai

Заводът на Hyundai край Джакарта.

Hyundai Motor Group, която включва едноименната марка и Kia, прави инвестиция в размер на над 7 милиарда долара в САЩ, информира “Ройтерс”.  Официално това ще бъде обявено в петък от губернатора на щата Джорджия Брайън Кемп.

В същото време - случайно или не, президентът Джо Байдън ще е на посещение в Република Корея, където ще разговаря с мениджърите на технологични и промишлени гиганти, по информация на Белия дом. Те наливат пари в Щатите и спомагат за откриването на добре платени работни места, гласи още съобщението.

Най-голямата част от вложението на корейския концерн ще погълне завод за електромобили край град Савана, а общият брой на работните места ще е над 8500. Това бе обявено още преди 10 дни.

Той няма да е само за EV, твърди “Асошиейтед прес”, ще прави и коли с двигатели с вътрешно горене.

През миналата година Hyundai заяви, че до 2025 г. ще инвестира 7,4 млрд. в САЩ - най-вече в електрифициране на превозните средства и всичко останало покрай това.

Вчера компанията оповести за планирани $16 милиарда пък в Република Корея до 2030 г. Тук целта е производството да достигне 1,44 млн. електромобила годишно.

През 2030 г. Hyundai и Kia искат да пласират общо около 3,23 млн. EV в света.

Ройтерс

Репубика Корея Джо Байдън САЩ завод щата Джорджия Hyundai Kia