Голяма автомобилна компания иска да инвестира в Плевен

Министър Даниел Лорер не обяви името. Очаква се отваряне на поне 700 работни места

Даниел Лорер

Министерството на иновациите разтежа

Даниел Лорер

Г оляма автомобилна компания има инвеститорски интерес към Плевен и може да открие поне 700 работни места, обяви пред журналисти в града министърът на иновациите и разтежа Даниел Лорер, цитиран от БТА и сайта на ведомството.

Той не оповести името на компанията, само добави, че то ще стане известно в близките седмици.

Работим за това регионът да се превърне в един от центровете на автомобилната индустрия в България, обяви още Лорер, който участва във форума "Иновации и перспективи в Плевен”.

По една от темите на седмицата, министърът коментира, че в рамките на дни ще бъде обявен антиинфлационният пакет, чрез който с 2 милиарда лева ще бъдат подпомогнати гражданите, и икономиката. Тук попада отстъпка от цените на горивата по бензиностанциите.

Не става ясно дали въпросният инвеститор има нещо общо с e.go, германската марка, която обяви планове да строи завод за електромобили край Ловеч. Двата града са близо един до друг. Може би оттук бе вметката за превръщане на региона в автомобилен хъб.

Първата копка на завода на e.go трябваше вече да бъде направена, но бе отложена за лятото. Тя ще е на територията на бившето предприятие “Балкан” в Града на покрития мост. През миналата година бе обявено, че инвестицията ще е за 280 милиона лева, а капацитетът трябва да достигне над 30 хиляди коли годишно.

Работните места се очаква да са около 1000.

Даниел Лорер завод за автомобили в България Плевен Ловеч e.Go e.wave x инвестиция