Държавата поема част от сметката ни на бензиностанцията (видео)

Новината съобщи заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов

бензиностанция бензиноколонка

iStock

У бийствените цени на бензиностанцията (и не само) водят до застрашаващ ръст на инфлацията, с който е трудно да се справя голяма част от населението ни. В предаването „Тази сутрин” по Нова телевизия стана ясно, че правителството е готово с конкретни мерки за подпомагане, като ние ще се концентрираме само върху частта, която касае автомобилите и милионите шофьори.

Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов хвърли доста новини в студиото на Нова. В антикризисния план е залегнала мярка за отстъпка от 25 ст. от цената на горивото на бензиностанцията. Тази мярка ще важи при зареждане до 50 л гориво (бензин и дизел) от физически лица.

На няколкократни уточняващи въпроси на водещия Виктор Николаев „значи мога да заредя и сутрин, и вечер по 50 литра, няма да има купони или нещо подобно”, министърът потвърди, че няма да има ограничения, трябва да отидеш с кола на бензиностанцията. С други думи казано, от отговора на Пламен Данаилов излиза, че едно физическо лице може да зареди 50 л дори няколко пъти на ден, като от всеки литър той ще заплаща минус 25 ст. от цената, обявена от бензиностанцията.

Мярката няма да важи за фирмени автомобили, няма да се издават фактури.

В рамките на този месец се очаква да бъдат уточнени всички детайли с търговците, за да може мярката да стартира от началото на юни. Не бе казано нищо за продължителността на мярката.

На въпрос, касаещ стотиците хиляди автомобили на газ, Пламен Данаилов отговори, че цената на газта на бензиностанцията ще падне, но поне след 3 месеца. Причината за това е, че се иска намаляване на акциза, но самата процедура трябва да мине през Брюксел, затова този период е поне 3 месеца.

Идеите за поемане на част от сметките ни на бензиностанцията са на коалиционните партньори, което ще рече, че мярката ще бъде приета. Министърът се опасява само „да не започне популистко надцакване”, но бе сигурен, че мярката ще влезе в сила.

Той потвърди, че средствата са абсолютно по силите на бюджета и за тази мярка няма да се теглят кредити. Той обаче каза и нещо, което също засяга милиони хора: част от парите ще дойдат от повишаване на тютюневите изделия, което се очаква да стане през 2023 г.

Пламен Данаилов заместник-министър на енергетиката цени на горивата горива отстъпки бензиностанции Еко