"Фолксваген" и "Порше" се разбраха

Ръководител на изцяло новата компания ще е сегашният шеф на

, ЕПА/БГНЕС

Ръководител на изцяло новата компания ще е сегашният шеф на "Фолксваген Груп" Мартин Винтеркорн

Бордът на директорите на "Фолксваген Груп" официално реши да сформира интегрирана автомобилна група с "Порше". Това ще се случи до 2011 г., пише Спийд-прес.

"Фолксваген" ще купи 42% от автомобилното производство на "Порше" за 3,3 млрд. евро. Освен това VW ще вземе и търговската компания "Porsche Holding Salzburg", която е най-големият дилър на автомобили в Европа, за 3,55 милиарда евро.

Ръководител на изцяло новата компания ще е сегашният шеф на "Фолксваген Груп" Мартин Винтеркорн.

През миналата година "Порше" изпълни амбициите си да изкупи контролния пакет във "Фолксваген Груп", като придоби над 50% от акциите на компанията.

За да осъществи това обаче, "Порше" изтегли огромни кредити.

При настъпването на световната финансова криза "Порше" вече не съумява да изплаща кредитите си от над 10 млрд. евро и сега "Фолксваген" започва да изкупува дялове на "Порше".

Двете компании се споразумяха да образуват единна автомобилна група, като изкупуването на акции от страна на "Фолксваген" е първата стъпка в тази насока.

При тази ситуация "Порше" един вид ще стане десетата марка в портфолиото на "Фолксваген" наред с VW, "Ауди", "Шкода", "Сеат", "Бентли", "Ламборгини" и "Бугати".

За да осъществи плана си, "Фолксваген Груп" планира увеличаване на капитала си. От своя страна "Порше" също ще увеличи капитала си, за да може да покрие остатъка от задълженията към кредиторите си.

Фактическото изпълнение на операциите ще започне, след като този план бъде одобрен от кредиторите на "Порше", както и от правителството на Долна Саксония, което притежава 20% във "Фолксваген Груп" и има правото еднолично да блокира важни решения.

Най-големи акционери в бъдещата автомобилна компания ще бъдат семействата Порше и Пийх (на Фердинанд Пийх, шеф на борда на директорите на "Фолксваген Груп"). След това се нарежда правителството на Долна Саксония.

Чисто финансово, третият по големина акционер ще е Катар, сега акционер в "Порше", като предстои тази част от сделката също да бъде одобрена от кредиторите и от съответните власти.

Източник на статията: Vesti.bg