Рокади в "Порше" заради сделката с VW

Венделин Видекинг

ЕПА/БГНЕС

Венделин Видекинг

Надзорният съвет на германския производител на луксозни спортни коли "Порше" одобри план за увеличаване на капитала на дружеството с 5 млрд. евро, предаде ДПА.

Новината бе съобщена рано сутринта след продължително събрание, провеждано при закрити врата, чиято цел бе да бъде постигнато споразумението за бъдещето на емблематичната компания.

Досегашният главния изпълнителен директор Венделин Видекинг се бе обърнал към собствениците на компанията за помощ при осигуряване на рефинансирането на дълга на дружеството с капиталова инжекция от 7,1 млрд. долара.

Вливането на тези пари в компанията се възприема като предварително условия за сливането с най-големия автомобилостроител в Европа - "Фолксваген", отбелязва ДПА.

От "Порше" обявиха, че Видекинг е подал оставка и тя е влязла в сила незабавно, предаде Франс прес, уточнявайки, че същото се отнася и за досегашния финансов директор на Порше Холгер Хартер.

Постигнато е споразумение по този въпрос с надзорния съвет на "Порше", се посочва в комюникето на компанията, цитирано от Франс прес.

Видекинг, който има славата на най-добре платения мениджър в Германия, ще получи обезщетение за напускането си от 50 млн. евро, от които половината ще отидат в "социална фондация", се допълва в комюникето.

Двамата ръководители, които бяха стратезите на изкупуването на "Фолксваген" от "Порше", правят жест с напускането си, за да може обстановката да се успокои и да подпомогнат създаването на цялостна автомобилна група.

Видекинг ще бъде сменен от Михаел Махт, който досега отговаряше за производството на "Порше". 

Източник на статията: Vesti.bg