"Фиат" се прекръсти на "Фиат Крайслер Аутомобайлс" (ФКА)

фиат

ЕПА/БГНЕС

И талианският автомобилен гигант "Фиат" променя името си на "Фиат Крайслер Аутомобайлс" (ФКА/FCA) след окончателното придобиване на американската автомобилна компания "Крайслер" и ще присъства на борсата в Ню Йорк и Милано.

"Бордът на директорите реши да създаде "Фиат Крайслер Аутомобайълс N.V." с централа в Холандия, тъй като там се намира компанията майка", съобщи концернът в комюнике.

Председателят на "Фиат" Джон Елкан каза, че смяната на името означава отварянето на "нова глава".

"Едно пътуване, което започна преди повече от десет години, когато "Фиат" се стремеше да гарантира мястото си на един все по-сложен пазар, събра две организации, всяка от които с голяма история в автомобилната индустрия и различни, но допълващи се географски сили. ФКА ни позволява да посрещнем бъдещето с обновено чувство за цел и сила", добави Елкан.

Акционерите на "Фиат" ще получат по акция "FCA" за всяка акция на "Фиат", която притежават. ФКА ще плаща данъци във Великобритания.

По-рано днес "Фиат" обяви резултатите си за 2013 г., които се оказаха под очакванията на анализаторите, и допълни, че се отказва от плащането на дивиденти. След съобщението цената на акциите на концерна рязко се понижи.

Компанията обяви търговска печалба от 931 млн. евро (1,27 млрд. долара) за четвъртото тримесечие на 2013 г., която е по-малка от очакванията на анализаторите за печалба от 1,5 млрд. евро. Тя намали и прогнозите си за 2014 г. повече от очакваното до 3,6-4,0 млрд. евро. Преди това Фиат прогнозираше печалба от 5,2 млрд. евро тази година. 

Източник на статията: Vesti.bg

Крайслер Фиат