"Тойота" с нов рекорд, произведе над 10 млн. автомобила за година

тойота

ЕПА/БГНЕС

Н ай-големият автомобилен производител в света – японската компания "Тойота", обяви, че е счупила пореден рекорд в брашна и е произвела 10,1 млн. коли през миналата година. 

В досегашната история на автомобилостроенето

никой не беше минавал прага от 10 млн. екземпляра годишно.

За 2013 г. "Тойота" отчита ръст на производството от 2,1% в сравнение с предходната година. Данните са за всички марки на компанията, сред които "Тойота", "Дайхацу", "Лексус", "Хино". 

4,29 милиона автомобила (42%) са излезли от Япония, а останалите 5,83 млн. са произведени в заводите на компанията из цял свят.

Продажбите на "Тойота" са нараснали с 2,4% през 2013 г.,

достигайки рекордното ниво от 9,98 млн. продадени превозни средства –

малко под общото производство.

С тези резултати "Тойота" отново си гарантира мястото на номер едно в автомобилната индустрия, от което беше изместена преди три години, когато резултатите ѝ сериозно пострадаха заради опустошителното земетресение и цунами във Фукушима.

Зад японците сега се нарежда американската компания "Дженерал Мотърс" и най-големият европейски автомобилопроизводител - "Фолксваген". Техните продажби са съответно 9,71 и 9,70 млн. автмобила.

Представяйки плановете си за догодина, от "Тойота" заявиха, че през 2014 г. планират да продадат с 3,4% повече коли, като основен двигател на растежа ще е китайският пазар. 

Източник на статията: Vesti.bg

рекорд автомобили Тойота