Ferrari Purosangue е безбожно по-скъп от преки конкуренти

Той излиза със $165 000 повече от Lamborghini Urus

,
Ferrari Purosangue

, Ferrari

Ferrari Purosangue

Т ова можеше да се очаква. Ferrari официално обяви цената на първия си SUV Purosangue. Напълно очаквано тя е висока - 380 000 долара стартова. Което прави първото серийно 4-врато и 4-местно Ferrari много по-скъпо от преки конкуренти.

Чакайте малко обаче. Първо, Ferrari не обича да му казвате SUV, защото, поне според създателите му, Purosangue не е такъв, а нещо уникално като тип кола.

Второ, не той не може да има преки конкуренти - пак според Маранело. Но ние понеже сме заядливи, ще поразсъждаваме върху цената.

И това не е неочаквано -  той е значително по-скъп от Lamborghini Urus, който започва от $215 000. Както виждате, с разликата от 165 хиляди можете да си купите друг ексклузивен автомобил.

Много нагоре е и спрямо Aston Martin DBX, който стартира от $194 000.

Разбира се, цената не е фактор за Purosangue, напротив. Малко след представянето му стана ясно, че компанията е спряла поръчките за 2023 г., след като стана ясно, че търсенето е надхвърлило очакванията на Ferrari. Фирмата планира да прави годишно по около 3000 броя, но налице е интерес за повече.

Въпреки това в “конюшнята” няма да променят плановете си, не и драстично, защото искат да запазят ексклузивността на модела, а не да го превръщат в масовка. Поне това казваха на презентацията в средата на септември.

Припомняме че, под капака на Purosangue има V12 двигател със 725 к.с. и 716 Нм макс. въртящ момент. Всичко това - без електрификация или турбокомпресор. Мощността отива към четирите колела чрез осемстепенна трансмисия с два съединителя.

Максималната скорост е 310 км/ч, а от място до 100 км/ч спринтира за 3,3 секунди.

Ferrari Ferrari Purosangue конкуренти продажби поръчки Lamborghini Urus Aston Martin DBX