Фаровете на Mercedes-Benz ще проектират пътните знаците върху платното

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

Н е беше толкова отдавна времето, когато производителите на фотоапарати се надпреварваха на мегапиксели, а тези, произвеждащи телевизори – с пиксели, първо HD, после Full HD, а сега и 4К. Mercedes-Benz също се включва в тази надпревара и заявява, че неговите нови фарове имат разрешение Full HD. Това е нужно за свръх точно формиране на светлинния сноп, който буквално „изрязва” насрещните автомобили.

Новите светлини работят на следния принцип: 1 млн. микроогледала (или 2 млн. в двата фара), управлявани индивидуално, биват облъчени от мощни светодиоди, които са събрани в 4 матрици от по 1024 светодиода всяка. Микросоленоиди (навити на спирала изолирани проводници, по които тече електричество) ги насочват в нужната посока.

Новата технология на HD-проекция на Mercedes-Benz използва датчици и камери за идентификация на другите участници в пътното движение, на база на които формира светлинния сноп. Това създава оптимална видимост за водача, като не заслепява никой друг на пътя. На база постъпилата информация от въпросните датчици и камери се изчисляват в реално време яркостта за всеки един от над двата милиона пиксела. Така DIGITAL LIGHT постигат безброй възможности за осигуряване на идеално HD разпределение на светлината, което най-добре пасва на заобикалящите ви условия.

Mercedes-Benz не иска да постигне само идеално разпределение на светлинния сноп за всяка пътна обстановка, но също така да насочва и подпомага водача в критични ситуации, като например шофиране по тесни пътища. DIGITAL LIGHT ще могат да проектират светлинни следи върху пътя, замествайки липсваща пътна маркировка. Нещо повече, системата за осветяване на пътя ще може да проектира съобщения върху пътя, като стрелки за посока и предупреждения. Чрез DIGITAL LIGHT автомобилът ще може да комуникира с другите участници в пътното движение: например, ще може да се проектират символи или зебра пешеходна пътека. Така новите фарове ще дадат своя принос за повишаване на пътната безопасност.

Четете още:

Няма измъкване от мечата прегръдка на Skoda Kodiaq (тест драйв)

Трите немски колоса и Ford започват изграждане на свръхбързи зарядни станции в Европа

В търсене на най-подходящия автомобил за всички сезони: Honda CR-V

Източник на статията: Vesti.bg

фарове Мерзедес-Бенц фарове Digital Light Digital Light Mercedes-Benz Digital Light