Есемесите повишавали риска от катастрофи 23 пъти

Есемесите повишавали риска от катастрофи 23 пъти

ЕПА/БГНЕС

Есемесите повишавали риска от катастрофи 23 пъти

Разговарянето по мобилен телефон по време на шофиране увеличава риска от катастрофа, но не толкова, колкото писане на съобщения зад волана, информира АФП.

Според данни от доклад на Института по транспорт към Техническия университет във Вирджиния (VTTI) писането на есемеси по време на каране увеличава риска от катастрофа или ситуация, близка до катастрофа, повече от 23 пъти.

Писането на съобщения на мобилния телефон носи най-големия риск от всички подобни опасни задачи, които отклоняват очите на водача от пътя, заключава изследването.

Учените са изчислили, че писането на есемеси удължава в най-голяма степен времето, през което погледът е извън пътя - 4,6 сек на всеки 6 сек.

Това е равнозначно шофьор да пропътува дължината на футболно поле с 85 км/час, без да се поглежда пътят, обясняват специалистите.

Изследването установява, че рискът от катастрофа или подобна на нея ситуация, при набирането на номер по мобилния телефон е 2,8 пъти по-висок отколкото при "нормално" шофиране.

Рискът е 1,3 пъти по-висок, когато само се говори или слуша събеседникът в разговор по джиесема.

При тежкотоварните автомобили рискът е различен - той е 5,9 пъти по-висок при набиране на номер, но е по-нисък при разговаряне или слушане.

Ако обаче става дума за писане на есемеси, рискът от катастрофа за водачите на камиони става 23,2 пъти по висок, отколкото ако управляват машината си, без да се разсейват.

Източник на статията: Vesti.bg