17 препоръки на КАТ как да шофираме

17 препоръки на КАТ как да шофираме

, БГНЕС

17 препоръки на КАТ как да шофираме

По време на Великденските празници (18- 20 април) и предстоящите в началото на май почивни дни (1-6 май) се очаква значително увеличение на интензивността на движението по основните и второстепенни пътища в цялата страна, образуване на колони и нарастване на риска от тежки катастрофи, предупредиха от МВР.

Пътната полиция припомня, че напоследък в страната рязко са се увеличили тежките пътни злополуки по вина на неправоспособни и водачи с малък стаж, включително непълнолетни и употребили алкохол.

Тревожната тенденция на нарастване броя на загиналите и ранените по тази причина продължава.

Основните рискови фактори са: увеличена интензивност на движение, разнородни автомобилни потоци, образуване на колони, приповдигнато настроение и склонност към компромиси, управление в нетрезво състояние, управление от неправоспособни и употребили алкохол шофьори, возещи младежки компании, занижена бдителност и пасивност на родители и приятели, предоставящи на децата си възможност да управляват моторни превозни средства без правоспособност.

Това е причината "Пътна полиция" отново да припомни на водачите основните препоръки за безопасно шофиране:

1. Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния, за да избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.

2. Преди пътуване прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът ви е с износени гуми. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

3. Зад волана по дългия маршрут трябва да е най-опитният водач от семейството (компанията).

4. Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.

5. Преди пътувания с автомобила - на гости или към заведение, предварително определете водач от компанията, който ще шофира, и със сигурност ще остане трезвен през цялото време.

Не забравяйте, че лесно можете да направите опасен компромис и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач като вас. Затова е по-добре още преди да сте пил, да предоставите ключовете на автомобила на съпругата или на човек, който не би допуснал това нарушение.

6. Скрийте автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност вашият неправоспособен син или дъщеря да подкарат автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели. Възпрепятствайте и управление на мотоциклети,  мотопеди и скутери от неправоспособни.

7. При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване - те няма да ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата ви  пред вас.

8. Ако шофирате по-дълго време зад бавни товарни автомобили и интензивно насрещно движение, не губете търпение и не изпреварвайте докато не възникне необходимата благоприятна ситуация с добра видимост напред.

Съобразявайте намерението си да изпреварите с възможностите на вашия автомобил и скоростта на този, който възнамерявате да изпреварите.

9. При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване, дори да имате зелен сигнал, не навлизайте в кръстовището, ако платното  напред е заето от автомобили.

10. При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри само ще усложнят ситуацията.

11. Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

12. При образуване на колона на автомагистрала, сте длъжни да не заемате аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и пътните органи.

13. При движение по тъмно, намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред вас.

14. При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете, изведете го извън платното и сигнализирайте на полицията на тел. 166. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.

15. Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много деца и забързани пешеходци. Те могат внезапно да се появят пред автомобила.

16. В населено място и  близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.

17. Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и  настоявайте всички ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета), задължителни по Закона за движението по пътищата.

Източник на статията: Vesti.bg