Corvette може да се сдобие със седан и кросоувър

Усилено се работи по хибрид на С8, който бе потвърден от GM

Chevrolet Corvette Stingray

Barrett-Jackson

Chevrolet Corvette Stingray

В секи ден излизат новини, които ни убеждават, че автомобилният свят се променя главоломно и трябва да бъдем готови на всякакви изненади. Изненади, които не са кой знае какви изненади, а следствие на процеси и тенденции.

Електрификацията вече протяга ръце към класическите американски спортни автомобили, сбъднати или не блянове за поколения.

Наскоро бе потвърдено, че малко след прополовяване на десетилетието иконите Dodge Challenger и Charger стават напълно електрически. По-рано тази година босът на Stellantis Карлос Тавареш се похвали, че се работи по звук (имитация на мотор и ауспух), който ще ни изуми. Ала наскоро щатски регулатор забрани това.

Първи бе Mustang, който вече се сдоби с електрически кросоувър.

Редът няма да подмине и Chevrolet Corvette. Ако говорим за “пърформанс”, а не само за обеми, числа и емоции, това си остава единственият американски спортен модел, който може да се опре поне на някои от европейците и азиатците. Че и да ги победи понякога.

Но това е друг разговор, който след някоя и друга година ще стане безпредметен, тъй като General Motors планира генерални промени за голямата си гордост.

Ако се вярва на публикация на Muscle Cars and Trucks, концернът обмисля да въведе електрически седан с емблемата и името Vette. Това би трябвало да стане до няколко години, а след това се очаква да видим и кросоувър, който вероятно ще застане срещу Ford Mustang Mach-Е. Също EV.

Между другото тези приказки не са отсега. И тук електрификацията върви ръка за ръка с това, че компаниите видяха как могат да печелят повече - от големи автомобили, които не са с ДВГ.

General Motors и Chevy засега не реагират на писанията. Но поне е ясно, че усилено се работи с хибрид на класическия Corvette - за сегашната генерация, С8. За нея не се предвижда EV, но много вероятно е следващата да изостави завинаги бензиновия агрегат.

А хибридният Corvette E-Ray ще е с два електромотора и възможност за 4х4. E-Ray е запазено като име.

General Motors Chevrolet Corvette ЕV Chevrolet Corvette Stingray Chevrolet