Chery атакува Европа с SUV модели на три свои бранда

Вниманието е насочено към Германия, Великобритания, Испания, Италия и Франция

Пламен Георгиев,
OMODA 5 китайски автомобили

, Newspress

OMODA 5

К итайският производител Chery ще лансира SUV модели от три свои бранда в Европа през следващите две години. Чакаме решението й за строеж на завод на континента, което трябва да бъде взето догодина, предава Automotive News.

Chery, осмият по големина производител през 2022 г. в Поднебесната империя, се присъединява към нарастващия брой китайски компании – от пазарния лидер BYD до по-малките Xpeng и Nio – с интереси към европейския пазар.

В понеделник изпълнителният директор на Chery Europe обяви, че компанията се подготвя за лансиране на брандовете Omoda и Jaecoo на основните европейски пазари, в това число Германия, Великобритания, Испания, Италия и Франция.

До края на 2025 г. ще бъдат лансирани по три SUV модели за всяка марка, сред които ще има хибрид, конвенцонален модел и електромобил, за да обхванат възможно най-голям кръг от клиентски нужди.

Третата марка се нарича Exlantix, фокусирана единствено върху EV. Тя ще бъде лансирана в Европа в началото на 2025 г.

Omada 5 ще се продава за около 30 000 евро, което изглежда като много конкурентна цена. Моделът има 5 звезди за безопасност по EuroNCAP. Компанията не се притеснява от стартираната процедура от ЕС срещу китайските марки и практики за нелоялна конкуренция. Нещо повече, компанията обмисля решение за строеж на завод на континента, като решението трябва да бъде взето (или отхвърлено) през 2024 г.

В процес на оценка е и възможността марката да закупи поточна линия от наследствен производител, или да направи своя собствена. Компанията разполага с 10 завода за асемблиране на автомобили извън Китай.

Тази година Chery се надява да удвои броя на изнесените 450 000 коли през 2022 г., като очакванията са да продаде близо 2 млн. автомобила през 2023 г.

Що касае малко известната марка Exlantix, малко по-рано Huawey обяви партньорство с Chery и Anhui Jianghuai Automobile Group за разработване на електрически коли, като се използват SV платформата на Exlantix. Проектът на Huawey е насочен към китайския пазар само.

китайски автомобили Chery Европа