Българският мото пътешественик вече е в САЩ

Коста и неговият мотор в Казахстан

, FireInside.bg

Коста и неговият мотор в Казахстан

Българският художник Коста Атанасов, който на 21 юни се отправи на околосветско пътешествие на две колела, тръгвайки от Созопол, вече пристигна в Америка.

Атанасов пристигна на Хавайските острови със самолет от Япония.

При слизане от самолета той бе единственият човек, облечен с тежки кожени дрехи и ботуши, с което предизвика недоверието на граничния контрол, но в крайна сметка получи виза за 6 месеца.

Наложило се да пътува с мото-екипировката, защото тя била най-тежка от дрехите му, а вече бил изхвърлил повече от половината багаж, за да се впише в ограниченията върху теглото му, наложени от авиолинията.

Мотоциклетът му, 800-кубиков "Кавазаки", ще пристигне в Хонолулу по море.

Моторът пътува в един контейнер с "Телма", мотора на Тифани - английска пътешественичка, която също е тръгнала да обикаля света.

Атанасов се срещнал с Тифани за пръв път случайно близо до Алмати, Казахстан. Маршрутите им се пресекли още два пъти в Монголия и във Владивосток, откъдето заедно качили моторите на ферибота за Япония.

Досега Коста Атанасов е минал през Румъния, Молдова, Украйна, Русия, Казахстан, Русия, Монголия, Русия и Япония, откъдето се прехвърля по море в Щатите.

Това ще е моментът, когато вече ще съм преминал невидимата граница, отвъд която започвам да се връщам у дома, заяви той.

По план Атанасов трябва пресече Щатите от запад на изток и да се върне в Европа, като изпрати мотора с контейнер в Германия.

Пътуването му досега е без ясен и точен план и график. Има вероятност да "отскочи" и до Мексико, преди да продължи да прекосява Северна Америка.

Пътешествието на Атанасов е било планирано за седем месеца и 25 000 километра, но стигайки в Япония - едва на средата на пътя - той вече е изминал 23 000.

Не обичам да пътувам по оптимални маршрути, казва художникът, който смята, че пътуването по предварително определен план е "чиста загуба на време".

Идеята на Коста е била да финансира пътуването си с помощта на доброволната помощ от читателите на сайта (FireInside.bg), но нещата не вървят както е очаквал.

Може да ми се наложи да заседна някъде и да работя, за да мога да продължа, казва Коста, чиито ресурси не стигат, за да се прибере в България.

Преминах точката на не-завръщане още когато тръгнах, но дори и в най-лошия случай - това ще бъде просто поредното приключение, казва още той. 

Източник на статията: Vesti.bg