Bentley смята автономните коли за опасни, ще предлага само Ниво 2

Компанията предпочита шофьорите да внимават

Мартин Дешев,
bentley continental

Bentley

М акар много от водещите автомобилни производители да работят усилено върху развитието на автономните коли, Bentley не е сред тях. Напротив, компанията няма добро мнение за технологията и нейните възможности в момента и не планира да предлага такива функции в близко бъдеще, съобщава CarScoops.

Според Ейдриън Холмарк, изпълнителен директор на Bentley в оставка, Ниво 3 на автономния е „опасно“ и компанията няма да предлага такива функции в колите си. Ниво 3 е последната стъпка преди пълната автономия и позволява на шофьора да не държи волана, да не гледа пътя и да върши други неща, например да чете книга.

„Смятаме, че ниво 3 е опасно на базата на всички тестове и анализи, които сме направили, защото разчита твърде много на връщането на вниманието на шофьора и неговата намеса“, казва Холмарк пред Autonews.

Затова Bentley ще предлага подобрени версии на Ниво 2, които нарича Level 2 Plus и Level 2 Plus Plus, но не и Ниво 3. Холмарк не влиза в детайли какво разбира под тези „плюс плюс“ системи. Той споделя единствено, че в това число влизат асистенти за движение по магистралата.

Тъй като няма единна класификация на различните нива на автономия, производителите ги интерпретират различно. Обикновено „плюсовете“ са техни собствени добавки и технологии над това, което се разбира за базови възможности на дадено ниво.

Холмарк казва, че Ниво 4 е много по-безопасно от Ниво 3. Иначе казано, по-вероятно е Bentley да „прескочи“ Ниво 3 и един ден да предложи Ниво 4 на автономия. Засега обаче това е в сравнително далечно бъдеще без ясен хоризонт за реализирането на тази цел.

Bentley автономен автомобил автомобил на годината коли