Alfa Romeo няма да превръща Giulia и Stelvio в хибриди, а направо в EV

Твърде скъпо е, такава трансформация няма да издържи на пазара, казва шеф на марката

,
Alfa Romeo Giulia

, Alfa Romeo

Alfa Romeo Giulia

В края на миналия месец Alfa Romeo представи наскоро обновените Giulia и Stelvio в Европа. Промените се простираха до дизайна, цифровия дисплей за водача, някои технологии и екстри. Беше обявена и специална серия Competizione.

Не се споменаваше за никакви промени по задвижването и сега знаем защо. Продуктовият мениджър Даниел Гуцафаме каза пред австралийското списание Car Expert, че италианският производител няма намерение да електрифицира хибридно двата средноразмерни луксозни автомобила.

Защо? Защото би било твърде скъпо да се променя платформата Giorgio, за да побере plug-in хибридно задвижване. Мека хибридна настройка, използваща 48V технология, би била технически възможна за тази ревизия в средата на жизнения цикъл на моделите, но намалението на CO2 емисиите би било твърде малко, за да оправдае увеличената цена.

Гуцафаме казва още, че по-малко хора купуват тези коли, „защото има данъци върху тях, хората вече не се чувстват свободни да ги прижават и карат.“

Той конкретно спомена Франция, където моделите Giulia и Stelvio идват с „данъци, които надхвърлят това, което хората искат да похарчат“.

Следователно Alfa Romeo ще пропусне хибридизирането на Giulia и Stelvio. Според мениджъра моделите от следващо поколение "най-вероятно" ще имат изцяло електрическо задвижване. Това ще стане факт през втората половина на десетилетието.

Това има смисъл, предвид плановете и обещанията на Stellantis марката да продава само електромобили в Европа, Северна Америка и Китай от 2027 г.

Още нещо - Giulia и Stelvio няма да останат на върха на гамата още дълго, като се има предвид, че Alfa Romeo подготвя по-голям модел, планиран да излезе на пазара в същата 2027 г.

Alfa Romeo Stelvio Alfa Romeo Giulia Alfa Romeo