Акционерите на Tesla казаха „Да“ на обещания пакет от $56 млрд.

Въпреки съпротивата от някои от големите акционери, бонусният пакет за Мъск бе одобрен, ще преместят регистрацията на Tesla в Тексас

Илон Мъск

Getty Images

В края на януари съдът в Делауеър спря процедурата по изплащане на компенсаторния пакет от акции в размер на $56 млрд. на Илон Мъск, обещани му още преди години. Но последният постигна своето, след като сега акционерите, макар и с „Не“ от някои от най-големите, гласуваха одобрение и „зелена светлина“ въпросните $56 млрд. в акции да бъдат платени на Мъск. За целта ще трябва да бъде преместена регистрацията на Tesla в Тексас, където няма да има законови пречки това да се случи.

Положителното гласуване на двете точки са и ясен знак за вот на доверие към лидерството на Мъск, въпреки че продажбите и цената на акциите падат.

По време на годишната среща в Остин миналата седмица, Мъск обяви, че гласуването е „минало с голяма разлика“ в негова полза.

След като приключи с хвалебствията по свой адрес, милиардерът обяви пред събралите се хора, че автономното шофиране и хуманоидните роботи ще умножат многократно стойността на Tesla.

Макар вотът да е минал в полза на Мъск, други като California Public Employees Retirement System и прокси фирмите Glass Lewis и Institutional Shareholder Services са били против, наричайки компенсацията прекомерна. Норвежкият фонд на стойност $1,7 трилиона също е бил против. Фондът гласува против този пакет още през 2018 г., когато бе договорен. Калифорнийският пенсионен фонд CalPERS също е бил против.

Много компании се регистрират в щата Делауеър заради добрите данъчни условия и добре размитото корпоративно право. Но след като съдът забрани да бъде платен пакетът на Мъск на 30 януари, сега Tesla ще се пререгистрира в Тексас, за да може той да получи милиардите си.

Източник на статията: autonews.com

Илон Мъск