Ё - руски хибрид за народа

руски хибрид за народа

, Автопрес 2001

Ё - руски хибрид за народа

Групата "Онексим" на Михаил Прохоров разсекрети името на градските си хибридни автомобили. Новите народни руски коли ще се наричат "Ё" (йо).

Изборът на името не е случаен, защото буквата е характерна за руската азбука, с което трябва да бъде подсказана и уникалността на колите.

Освен това тя е седмата по ред буква, а тази цифра се смята, че носи късмет.

В блога на компанията автомобилът се позиционира като надежден и младежки ("надёжный", "молодёжный" - изборът точно на тези думи, също не е случаен), а създателите призовават самата машина да бъде наричана "Ё-мобил".

През лятото в Русия беше обявен конкурс за името на хибрида, след което бяха публикувани петте най-добри според комисията имена. Нито едно от тях обаче няма да бъде използвано за марка на колата, но финалистите в конкурса получиха по един Apple iPad за награда.

Първите модели, които ще носят новата руска уникална марка "Ё" ще са семеен хечбек и компактен кросовър, чиито действащи протипи ще бъдат представени през декември.

Те ще имат електромотори с мощност 70 к.с., литиево-йонни акумулатори и допълващ двигател с вътрешното горене с ходов обем 0,6 л., работещ на природен газ.

Максималната им скорост ще достига 120 км/ч, а пробегът с едно зареждане на акумулатора на ё-мобила ще достига 400 км, естествено при допълващата работа на мотогенератора.

Цената на народните хибриди ще е в рамките на 350 хил. рубли (ок. 8200 евро).

Източник на статията: Vesti.bg

Прохоров хибрид нов руски автомобил