MINI Cooper SE е като кокетна млада дама (видео ревю)

Автомобилът е модерен, шикозен, сладък ако щете, като възможно най-желаният и стилен аксесоар за всяка дама, която иска да изпъква. Ако се осмели да избере яркия жълт цвят, тогава погледите със сигурност няма да я подминат

Л етя към Барселона, на седалката пред мен седи малко джобно гадже с приятеля си. Дребна, нежна, красива и много млада, около 20-те години. Около час и половина преди кацане инструктира младежа нещо, той се изстрелва назад в кабината и носи от някъде голям несесер с гримове. И тя почва, като използва iPhone за огледало.

След като свърши процедурата, резултатът очевидно не й хареса, изтри всичко и започна отначало. В крайна сметка гаджето й донесе още два по-малки несесера, а след финалната инспекция с ябълковото устройство и 20-30 селфита, мацката е готова да се впусне в тежкия туристически поток в Барселона.

Имах възможността да проследя целия процес, беше ми забавно, любопитно, а финалният резултат за мен беше супер. Очаквах, че с тези три несесера ще видя някакво тежко намазано младо момиче, но сгреших. Нямаше очеваден тежък грим за 30-градусовата жега, напротив, момичето не изглеждаше тежко гримирано, но беше променена и много красива.

Още си спомням тази кратка случка, защото единствената асоциация, която правя във връзка с MINI Cooper SE, е именно с това момиче. Най-просто изглеждащият грим те прави най-красива. Абсолютно същото важи и за електрическия Cooper. С него MINI се връща към оригинала на Алек Исигонис.

Досега всички MINI-та приличаха на оригинала, но този път ситуацията е малко по-различна. По-трудна за дизайнерите, защото те е трябвало да използват минимално количество „грим“, но да постигнат тази младост и привлекателност на малкото джобно гадже от самолета.

CarMarket.bg

Ако досега се залагаше на оригинални форми, но подсилени с различни детайли, сега това го няма. А постигането на едно силно излъчване с минимални изразни средства е трудна задача. Дори името на дизайнерската философия на MINI подкрепя думите ми досега- Charismatic Simplicity.

Простотата в изразните средства прави задачата много трудна, но дизайнерите са се справили чудесно. Използвали са познати изразни средства, но интерпретирани по различен начин. Характерният силует е подчинен на типичните пропорции: къси надвеси, къс преден капак и контрастиращо дълго междуосие с големи колела. В същото време няма крещящи детайли, напротив, имаме скрити дръжки на вратите, липсват разширения на колесните арки. На този фон още по-силно изпъква визуалното разделяне на каросерията на три части, обгръщащата остъклена площ и открояващият се контрастен покрив.

CarMarket.bg

Иконичните кръгли фарове са налице, идващи със Signature Modes (с Welcome и Goodbye анимации). Новата осмоъгълна предна решетка се различава от шестоъгълната при предходния модел. Хром в екстериора (и интериора) няма.

Коренно различни спрямо предшественика са стоповете. За да съм честен ще кажа, че ми изглеждат странно, някак нехармонично, но това е силно субективно мнение. Факт е, че тук дизайнерите просто са решили да бъдат по-смели.

MINI

А какво да кажа за интериора! За първия модел през 1959 г. изобретателят Алек Исигонис оформя интериор с кръгъл инструмент в средата, както и характерна лента с превключватели под него. При новото MINI Cooper тези два елемента, заедно с волана, са в основата на максимално пуристки интериор. Зад волана няма приборно табло, но като опция се предлага Head-up дисплей. А той е чудесен. Изгледът му се променя спрямо различните избрани режими, които MINI наричана Experience Modes. Обикновено в Head-up сме свикнали да виждаме скорост, пътни знаци и насочване със стрелки за навигация. И сега ги има, но вече копира това, което виждаме като графика на централния кръгъл дисплей. Готино е.

Кръглият OLED по средата на таблото (за пръв път в индустрията) осигурява контрол до всички автомобилни функции, които могат да се управляват чрез докосване или гласови команди.От MINI много се хвалят с интелигентния личен асистент, но така и не разбра молбата ми да изключи предупреждението за превишена скорост.

Под него са разположени три перчатки. Лявата служи за избор на режим на трансмисията, тази по средата изграе ролята на стартер (като се върти по подобие на ключ), а дясната е за избора на MINI Experience Mode.

Три са въпросните режими - Core, Green и Go-Kart със специфичния им потребителски интерфейс, опционално могат да бъдат избрани до четири допълнителни режима (естествено, моят тестови автомобил е с всички). Всеки един от тях промяна графичното оформление на дисплея, но само Go-Kart променя и твърдостта на волана, всички други са просто за кеф на водача.

MINI

Извитото арматурно табло за пръв път е с текстилни повърхности, направени от рециклиран полиестер. В нито едно ново MINI вече няма да има материали от животински произход (забравете за кожените тапицерии), нито ще има алуминий, за хрома е ясно, ЕС го забрани. Опционалният MINI проектор зад OLED дисплея покрива арматурното табло в адаптирани цветове и шарки. На тъмно изглежда много funky.

Супер готини са малките детайли. Третият лъч на волана е текстилен. Жабката между предните седалки наподобява дамска чанта. И отново си мисля за малкото джобно гадже от самолета, на което тази кола просто ще и пасне като iPhone. Затова и аз не се виждам като потенциален купувач на този автомобил, направен като красив и стилен дамски аксесоар. Затова и опциите за персонализация на интериора са необятни.

Една такава е панорамен стъклен покрив, цветовете са другите. Увеличените размери на колата позволяват да седнеш на задните седалки, но само за да снимам интериора и да видя как е там. Не е удобно, ще трябва да ти ампутират краката след някакъв дори и кратък маршрут. Тази кола винаги е била за двамата отпред.

Иначе за качеството атестат ми бе случаен минувач, който дойде да разгледа колата. Заговорихме се и от него разбрах, че е немски пенсионер, работил 46 години в авто индустрията, започвайки от Porsche. Той остана силно впечатлен от качеството на материалите в интериора. А аз го шофирах с факта, че тази кола се прави в... Китай. Аз също се впечатлих, но истината е, че на първи прочит разлика с английската сглобка няма.

CarMarket.bg

MINI лансира Cooper на пазара първо като електромобил, но има и бензинова версии, както и JCW. Аз се концентрирам върху версията SE (версията Е e с батерия 40,7 kWh, 184 к.с. и пробег до 305 км). Тук капацитетът на батерията е 54,2 kWh, благодарения на която могат да се изминат до 402 км, но това определено е втори автомобил. Cooper SE е с мощност 218 к.с. и максимален въртящ момент 330 Нм, ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,7 секунди.

Не съм се концентрирал върху разхода, признавам си. Концентрирах се върху JCW режима. Върви в комбинация с много странен звук. От MINI много се гордеят с него, аз се забавлявах. С него ускорението сякаш е по-бързо от реалното, звучи някак... космически, но този звук не е за мен, sorry. Изключих го и се концентрирах върху това, което от години MINI нарича G-Kart, усещане като в картинг.

CarMarket.bg

Е, то все още е тук, макар да имах притеснения предвид драстичното нарастване на теглото с около и над 300 кг. В тази конфигурация моделът тежи 1680 кг (!), което е много за кола с дължина 3858 мм. Но и разбираемо предвид батерията в пода й. Именно тя, слагаща въпросните 300+ кг в пода прави така, че Cooper SE сто като залепен за пътя в безкрайните завои над морския курорт Сиджис в Испания.

Заради въпросния курорт не посмях да избера за мой спътник жестокия жълт цвят, защото не исках да се асоциирам с „Лятна жълта рокля“ на Веско Маринов. Но всяка дама би приковавала погледа зад волана и до тази машина, защото тя е идеалния аксесоар: красив, стилен, модерен, забележим, марков.

CarMarket.bg

Технически характеристики

MINI Cooper SE

Размери

Дължина, мм: 3858

Височина, мм: 1460

Широчина, мм: 1756

Междуосие, мм: 2526

Тегло, кг: 1680

Електромотор

Системна мощност, к.с.: 218

Въртящ момент, Нм: 330

Батерия

Капацитет, kWh: 49,2 (нетен)

От 10 до 80%, мин: 30

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 106

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,7

Среден разход, kWh/100 км: 14,7 – 14,4

Базова цена, лв. с ДДС: 70 800

Тест драйв Mini Cooper SE Cabrio MINI Cooper MINI