Waymo се похвали, че автономните ѝ коли са по-сигурни от обикновените шофьори

Това показват сравнителни данни от анализ на компанията

Мартин Дешев,
waymo автономен автомобил

Waymo

Waymo е компанията на Google, която разработва автономни автомобили от няколко години. Тя започна като малък проект в интернет гиганта, но с времето се разви и стана отделна фирма, която сега казва, че автономните ѝ коли са по-сигурни от обикновените шофьори, съобщава The Verge.

Коли на Waymo обикалят пътища и магистрали в три американски града – Сан Франциско, Лос Анджелис и Финикс. Те са изминали почти 11,5 млн. км, като данните от тях са сравнени с официална статистика за инцидентите в същите градове. След това информацията е приравнена към брой инциденти с ранени на 1 млн, мили или 1,6 млн. км.

Резултатът е, че хората-шофьори предизвикват средно 2,78 инцидента на 1 млн. мили. А автомобилите на Waymo – 0,41. Компанията казва, че са анализирани само километри, които са изминати в изцяло автономен режим, без човешка намеса.

Waymo споделя, че въпросните 11,5 млн. км, има само три инцидента с ранени с нейни автомобили. Всички те са леки наранявания и са два във Финикс и един във Сан Франциско.

Според данните на Waymo, автономните ѝ коли са с 6,7 пъти по-малка вероятност да са част от инцидент с ранени и е 2,3 пъти по-малко вероятно да имат катастрофа, която да изисква викане на полиция. Това е равно на 17 по-малко ранени и 20 по-малко обаждания на полицията спрямо обикновените шофьори.

Компанията споделя, че има още много работа, която трябва да бъде свършена, както и колите трябва да натрупат доста повече опит. Данните на проучването все пак показват, че тя е на прав път.

автономен автомобил автомобили коли