Volvo: все още сме далеч от изцяло автономните автомобили

Босът на компанията казва, че ще разполагат с автономните системи, когато регулаторите разрешат масовото им внедряване и използване

Пламен Георгиев,
Volvo EX90

, Volvo

Volvo EX90

Г лавният изпълнителен директор на Volvo Cars казва, че системите за автономно управление са все още далеч от това да станат нещо обичайно и широко разпространено.

Говорейки наскоро пред медии в Австралия, Джим Роуан заяви, че нужната за напълно автономни автомобили технология вече съществува, но вярва, че регулациите ще предотвратят широкото й разгръщане в близко бъдеще.

“Технологията за пълна автономност е вече тук,” казва той пред Car Expert. „Естествено различни скорости, различни условия и т.н., но може ли автомобилът да се движи напълно автономно? Да. Позволяват ли го регулациите? Не. Така че смятам, че регулациите ще са бариерата за цялостното разгръщане на пълната автономия, не технологията.”

Роуан добавя, че първоначално пълна автономност ще бъде разрешена на магистрали и ще се използва за такси услуги.

“Може би ще започне на магистралите в определени територии, вероятно Калифорния, в обозначени пътни ленти по магистралите, по определени маршрути от летището до центъра. Почти като такси услуга. Нали разбирате, влизате, вътре няма такси шофьор, или пък може да свалите ръце от волана и да използвате AD системата. Но шофиране в града, където има училища, ремонтни участъци, където има множество промени всеки ден? Смятам, че това е много, много далеч.”

Макар Роуан да не очаква скоро технологиите за пълна автономност да завладеят пътищата, шведският производител продължава да разработва своя софтуер за автономно управление. Целта е технологията да е налична, когато регулациите я разрешат.

Volvo автономност автономно управление автономно шофиране