Volkswagen лансира ChatGPT в автомобилите си

AI ботът ще допълва гласовия асистент IDA, за да може да си говорите с колата, когато сте сами, ще получавате отговори, например на въпрос каква резепта със сьомга да сготвите за гостите си довечера

ChatGPT Volkswagen

Volkswagen

З нам от няколко месеца, че Volkswagen ще интегрира ChatGPT в автомобилите си. Нещо повече, това ми бе демонстрирано, когато имах възможност да тествам новите Passat и Tiguan. Обещанието от компанията е, че чатботът ще подобри изживяването на собствеността. Технологията може да бъде внедрена във всички членове на ID. семейство, както и в новите Golf, Tiguan и Passat.

Вместо да пишете, достъпът до ChatGPT се осъществява чрез гласовия асистент IDA. Докато последният дава възможност да контрол на различни функции в автомобила, например климатик и навигационна система, докато ChatGPT обещава да „отиде далеч отвъд“ това.

От Volkswagen казва, че можете да помолите ChatGPT да ви разкаже за туристически атракции или как е играл любимият ви отбор снощи. Автомобилният производител каза, че дори може да помогне на децата ви да решават математически задачи. А на мен ми бе демонстрирано как ChatGPT ще може да ви даде идеи какво да сготвите на гостите си довечера. Казано по друг начин, ще има вече с кого да си говорите ако пътувате сами в колата.

Докато някои гласови асистенти изискват да говорите малко роботизирано, Volkswagen казва, че тяхната система позволява естествен език и няма да изисква шофьорите да откъсват очи от пътя.

Volkswagen казва още, че собствениците не трябва да създават нов акаунт или да изтеглят ново приложение, тъй като те просто трябва да кажат „Hello IDA“ или да натиснат бутон на волана. ChatGPT обаче е достъпен само на няколко езика, включително английски, испански, чешки и немски.

Въпреки че несъмнено ще има опасения за поверителността и сигурността, Volkswagen казва, че „в нито един момент ChatGPT не получава достъп до данните за автомобила“ и информацията се изпраща анонимно до ChatGPT „само ако на запитване не може да се отговори от системата на Volkswagen“.

От компанията казват още, че въпросите и отговорите се изтриват незабавно, за да се гарантира, че информацията е частна и поверителна.

ChatGPT Volkswagen