Volkswagen Passat продължава да предлага от пиле мляко (тест драйв)

Е, клиентите трябва да преглътнат факта, че моделът вече идва само като комби, но пък имат избор между 8 версии за задвижване, имат и 4х4 на разположение, огромен багажник, това е автомобил за 1000 километра без почивка

А ко погледнем на Passat през житейската философия „чашата е наполовина празна”, то веднага критиците ще кажат: вече се предлага само като комби и е направен от Skoda. Първият факт може и да му попречи в известна степен, но какво лошо има във втория?

Модел на VW да се разработва и произвежда от Skoda беше кощунствена мисъл по времето на Фердинанд Пиех, но чешките инженери вече си извоюваха славата на специалисти, които са ненадминати, стане ли дума за отваряне на вътрешно пространство (и много повече от това). А в един семеен автомобил, вътрешното пространство е основополагащо.

За да е възможно съществуването на това конвенционално комби с такава история, VW се довери на партньорите от Skoda да поведат развойната и производствена дейност. Използват се думи като „синергия” и „бранд диференциация” за обяснение на простия факт, че е трябвало да се икономисат пари, нужни на концерна да продължи стратегията си за електрификация.

 STOP&GO: Цели 8 са възможностите за моторизация на Passat: три бензина, три дизела и два пълг-ин хибрида с възможност за изминаване на до 100 км само на ток.

CarMarket.bg

STOP&GO: Цели 8 са възможностите за моторизация на Passat: три бензина, три дизела и два пълг-ин хибрида с възможност за изминаване на до 100 км само на ток.

Погледнем ли ситуацията през философията „чашата е наполовина пълна”, веднага се сещам за риторичния въпрос: колко модела достигат до 9-ото поколение и шесто десетилетие (51 години точно)? За това време той се усъвършенства дотолкова, че да е най-продаваният модел в своя клас, постигнал около 34 млн. продажби от 1973 г. до днес. И това не му е достатъчно, защото Volkswagen иска да вземе и част от корпоративните (за частните ще е трудно) клиенти на BMW и Mercedes, предлагайки висококачествен интериор с модерна технология и по-голям обем.

Има потенциала да опита горното, давайки лют отпор (заедно със Superb) на полето на традиционните големи семейни комбита, при това с пребогата задвижваща гама с бутала, цилиндри и моторно масло. Има и нужната доза електрификация под формата на два плъг-ин хибрида.

 STOP&GO: Нивото на оборудване Elegance залага на хром, а R-Line - на черен гланц.

CarMarket.bg

STOP&GO: Нивото на оборудване Elegance залага на хром, а R-Line - на черен гланц.

Но преди да стигна до невидимите механични промени по платформата MQB Evo и задвижването, нека обърнем внимание и на дизайна, който е изцяло нов за модела, но вероятно това не би се харесало на всички. Визирам факта, че сега Passat залага на заоблените и обтекаеми форми, наложени от ID.7, докато предходните модели имаха по-изострени черти. Положителното е, че моделът изглежда по-добре на живо, отколкото на първите прес снимки, които видях. За отбелязване е и това, че нивата на оборудване Elegance и R-Line се отличават външно, в първия случай има повече хром, във втория – повече черен гланц.

Другият факт от промените по дизайна се открива в драстично снижения коефициент на челно въздушно съпротивление от 0,25 (спрямо 0,31 на предшественика), което вкарва този конвенционален модел в територията на електромобилите. И макар той да има отношение към разхода, търсеният ефект тук е бил за гарантиране на оптимална тишина и финес на борда.

 STOP&GO: Оформлението на интериора е изцяло ново за Passat, но следва посоката, наложена от ID.7, одобряваме.

CarMarket.bg

STOP&GO: Оформлението на интериора е изцяло ново за Passat, но следва посоката, наложена от ID.7, одобряваме.

Последното е постигнато чрез пълна промяна, която следва линията от ID.7. Арматурното табло е изцяло ново спрямо предшественика. Дигиталният кокпит е с диагонал 10,25 инча, графичният интерфейс е изцяло нов и може да се конфигурира.

Акцентът, естествено, е централният дисплей с диаметър 12,9 инча, но топ изпълненията са с 15-инчови „телевизори”. Версия 4.0 на софтуера (MIB4) въвежда две сензорни ленти в горната (позволяваща индивидуално конфигуриране) и долната му част. Разположените под екрана сензорни плъзгачи вече са осветени и позволяват по-лесно регулиране на температурата и силата на звука.

Не мога да пропусна седалките ergoActive, както и опционалните ergoActive Plus с десеткамерна функция за точков масаж, климатизация и кожа. Голяма новост е и преместването на превключвателя на трансмисията върху кормилната колона, нещо, с което вече свикнахме в ID-гамата на Volkswagen. Това е наложило монтирането от лявата страна на волана нов многофункционален превключвател за мигачите и чистачките.

 STOP&GO: Сензорните бутони търпяха доста критики, затова при Passat ги няма. Отдясно на волана виждате и изнесения превключвател на трансмисията.

CarMarket.bg

STOP&GO: Сензорните бутони търпяха доста критики, затова при Passat ги няма. Отдясно на волана виждате и изнесения превключвател на трансмисията.

Тази промяна е гонела отваряне на пространство на колоната между предните седалки. А то в Passat е в изобилие. Спомага увеличеното с 50 мм междуосие (до 2841 мм), както и нарасналата със 144 мм дължина (4917 мм). Така, освен пространство в купето, инженерите са увеличили обема на багажника с 40 литра (до 690 л), докато при сгъване на задните седалки се отваря обем от 1920 л (+140 л).

 STOP&GO: Обемът на багажника е нараснал с 40 литра (до 690 л), докато при сгъване на задните седалки се отваря обем от 1920 л (+140 л).

CarMarket.bg

STOP&GO: Обемът на багажника е нараснал с 40 литра (до 690 л), докато при сгъване на задните седалки се отваря обем от 1920 л (+140 л).

А какво да кажа за задвижването? Мисля, че го направих още в самото заглавие: от пиле мляко. Volkswagen се връща към добрите стари времена, когато на човек му беше трудно да избере двигател, но какво по-добро от това са търсиш решение на подобен „проблем”!

Ще маркирам първо плъг-ин хибридите, два са (с 204 и 272 к.с.), с увеличена до 19,7 kWh батерия (за зареждането й вече могат да се използват и бързозарядни станции с мощност до 50 kW), която им позволява да минат до 100 км на ток. И тук идва поредното проучване, този път на германското Федерално министерство на цифровите технологии и транспорта, според което 95% от всички ежедневни пътувания с лек автомобил на германските потребители са по-кратки от 50 километра. С това Volkswagen иска да каже, че може да се пътува предимно на ток през седмицата, а през уикенда на минете до 800 км с едно зареждане на батерията и резервоара.

Не по-малко интересно става, когато стигнем до конвенционалните задвижвания. Класика, по три бензинови и дизелови двигателя. В основата стои 1,5 еTSI с 48-волтова мека хибридна система със 150 к.с. Над него застават двата 2,0-литрови бензинови агрегата с 204 и 265 к.с. Цели три са 2,0-литровите дизели, съответно със 122, 150 и 193 к.с. За разкош и радост на родния клиент, най-мощните бензинов и дизелов двигатели са оборудвани стандартно със система за задвижване на четирите колела 4MOTION.

 STОP&GO: Адаптивната система на окачването DCC Pro чиито двуклапанни амортисьори гарантират отделно управление на степента на компресия и декомпресия.

CarMarket.bg

STОP&GO: Адаптивната система на окачването DCC Pro чиито двуклапанни амортисьори гарантират отделно управление на степента на компресия и декомпресия.

Пазарното лансиране на новия Passat започва с бензиновия 1,5 eTSI и дизеловият вариант със 150 к.с. Тук само ще направим уточнението, че всички останали модификации също могат да бъдат поръчани, просто времето за чакане ще е по-дълго, но в някакъв момент това ще се урегулира, след като Volkswagen, или Skoda, за да съм пунктуален, постигне пълния капацитет на производство в завода в Братислава.

Иначе желанието ми веднага се насочва към дизеловата версия, защото много рядко имам шанса да тествам нов модел с дизелов двигател. Тих и икономичен е (до 5,4 л/100 км средно по заводски данни), 360-те нютон метра си казват думата, но тези 150 к.с. са малко по родните стандарти. Вероятно добър вариант за fleet, но българинът ще погледне към повечето мощност.

 STOP&GO: Новият Passat стартира от 73 174 лв. за бензиновата версия с мека хибридна технология и 150 к.с.

CarMarket.bg

STOP&GO: Новият Passat стартира от 73 174 лв. за бензиновата версия с мека хибридна технология и 150 к.с.

В такъв случай ще има смисъл и от режима Sport, докато тук само вдига разхода и шума, реално ефект голям няма. Но пък и е трудно да си представя да се търсят спортни качества от Passat Variant, който е направен за 1000 км „на екс”, не толкова за динамика.

Казвам това с ясната представа, че автомобилът може да се оборудва и с адаптивната система на окачването DCC Pro, чиито двуклапанни амортисьори (запазена територия за по-луксозните модели) гарантират отделно управление на степента на компресия и декомпресия. Целта тук е била осигуряване на комфорт на пътя, но и предвидимото, линейно поведение, характерно за Passat. В комбинация със системата DCC Pro при новия Passat се използва и прогресивна кормилна система, която прави волана по-директен. Иначе ходовата част разчита на класическа MacPherson схема на предния мост и усъвършенствано четиризвенно задно окачване.

CarMarket.bg

За финал ще спомена, че вече може да си говорите с гласовия асистент IDA (което ни бе демонстрирано по време на международния тест в Ница). Това е възможно благодарение на онлайн достъпа до огромни по обем бази данни и новата функция – вграденият чатбот ChatGPT с изкуствен интелект (AI). Тя ще се предлага след няколко месеца под формата на софтуерна актуализация. Какво предлага? Възможност да се позабавлявате, ако пътувате сами. Защото ще е чудесна тема за разговор на по чашка, разказвайки на гостите си, че автомобилът ви е предложил рецепта, по която сте сготвили, за да ги посрещнете. Това ни бе демонстрирано. Не виждам смисъл да търся справка за рецепта със сьомга за четирима, но пък със сигурност ще е впечатляващо, когато го разкажете.

За финал оставям цените. Единственото сравнение в този клас е със Superb, но цени на сайта на вносителя все още няма, за да се направи сравнение. Новият Passat стартира от 73 174 лв. за бензиновата версия с мека хибридна технология и 150 к.с. (ниво Business).

Технически характеристики

Volkswagen Passat 1,5 TDI 150

Размери

Дължина, мм: 4917

Широчина, мм: 1849

Височина, мм: 1497

Междуосие, мм: 2841

Тегло, кг: 1687

Двигател

Вид: 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 150 при 3600

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 360 при 1500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 223

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,3

Среден разход, л/100 км: 5,0 – 5,4

Вредни емисии СО2, г/км: 131 - 142

Бацова цена на модификацията, лв. с ДДС: 81 012

Тест драйв Фолксваген Пасат Volkswagen Passat 2024 Volkswagen Passat Variant Volkswagen