Вместо зрелищни преследвания: Полицията в САЩ стреля по бегълците с GPS дартс

Идеите, които сме виждали по филмите, постепенно стават реалност

Мартин Дешев,
радар полиция превишена скорост

iStock

В много екшън филми преследванията с коли са основен елемент от зрелището. И докато във филмите потрошените коли не са проблем, в реалния свят така не е точно така.

Също във филмите, преследваните все по-често биват „обстрелвани“ със своеобразни GPS стрели. Те се закрепят за купето на беглеца и той може да бъде проследен дори и ако успее да избяга на патрулите.

Няколко полицейски управления в САЩ вече са започнали да прилагат тази технология и в реалността, съобщава The Drive. Преследванията в страната са ежедневие и са една от най-опасните задачи за полицаите.

Заради излагането на риск на случайни минувачи, те трябва да получат специално разрешение за преследване и то многократно в процеса на преследването според постоянно променящите се ситуации. Много често преследванията биват прекратявани в името на сигурността на околните.

За да не се увеличава броят на успешно избягалите от закона, полицейските управления все по-често прибягват до нова тактика – GPS дартс. Патрулките са оборудвани с вградени в предната част въздушни пушки. В тях има специални стрелички.

Те са с лепило, което се нагрява преди изстрелването, за да могат да се залепят за купето на беглеца. Нужно е просто патрулният автомобил да се доближи достатъчно близо до беглеца, да изстреля стреличката и след това може да се оттегли, а заподозреният да бъде проследен от разстояние.

Възможно ли е такива стрелички да бъдат изстрелвани и за проследяване на „оперативно интересни“ лица? На теория – да, но на практика не. Съдът в САЩ вече е постановил, че използването на технологията за тайно проследяване е незаконно. Тя обаче може да се използва за проследяване на бягащи извършители и/или заподозрени.

коли автомобили полиция