Следващият гласов асистент на Toyota ще е като „да говориш с оператор”

Японците прегръщат изкуствения интелект, за да оптимизират системата за гласов контрол

Toyota bZ3

, Toyota

Toyota bZ3

П олзвали ли сте система за гласов контрол? Доста е забавно, но в общия случай – дразнещо, защото взаимодействието се случва много бавно. Освен това автомобилът разбира максимум половината от командите, които й подаваш. Ако английският ви не е добър – няма да разбере и толкова. Но на някои провокативни въпроси, отговаря (случайно) с доста интересни уточняващи въпроси, което предизвиква усмивки.

Но това ще се промени, всички работят в тази посока. Toyota казва, че впряга последните AI технологии, за да подобри системата за гласово разпознаване, обещавайки много по-бързи реакции и предложения от автомобила, отговарящи на ситуацията и предпочитанията на водача.

Но обещания за оптимизиране на тази системата слушаме от години. Сега Toyota отива по-далеч, обещавайки, че следващият Arene OS ще може да се справя с цели 200 функции в автомобила и ще кара водача да се чувства сякаш „говори с оператор”. Дано това не значи, че трябва да чакате 10 минути на линия, само и само да се свържете с някого. Но това в кръга на шегата.

Не се казва кога да очакваме новия гласов асистент, но Toyota не уверява, че ще бъде монтиран в „следващия световен масов модел”, което би следвало да значи, че няма да се наложи да чакаме дълго.

А качествата на изкуствения интелект на базата на Arene OS отиват по-далеч от това просто да регулира силата на звука на аудиото или да регулира температурата на климатика. Toyota казва, че той също така ще подобри дизайна и развойния процес на автомобилите, генерирайки дизайн идеи, които взимат предвид аеродинамични и инженерни ограничения предвид, за да пестят време за дизайнерите, а така и да скъсяват процеса.

Друг интересен факт за Arene OS е, че тя ще спомогне за реализацията на т. нар. фалшива механична скоростния кутия в електромобил. Това ще стане чрез контрол на подаването на газ и функциите на съединителя, като така „гарантира удоволствието от шофирането с механична трансмисия дори с BEV.” Toyota казва още, че изкуственият интелект ще й позволи да създаде множество електромобили с напълно различни характеристики.

Toyota гласов контрол гласов асистент изкуствен интелект