Шофьорите на Серия 7 ще могат да гледат видео до 60 км/ч

Това е автономност от Ниво 3, ще е налично в „седмицата” от пролетта и ще може да се ползва до достигане на скорост 60 км/ч, ако им стиска

Пламен Георгиев,
BMW Personal Pilot L3 автономно шофиране

BMW

BMW Personal Pilot L3 е името на новата функция, която освобождава човека зад волана от задачата да шофира в определени ситуации и контролира скоростта на автомобила, разстоянието до превозното средство отпред и позиционирането на лентата вместо него. Тази нова опция може да бъде налична за новото BMW Серия 7 (с изключение на i7 eDrive50 и i7 M70 xDrive) от декември, за да се монтира в автомобилите от следващия март.

Проектирана да поеме цялата задача за шофиране с ниво 3 на способностите, както е определено от Обществото на автомобилните инженери (SAE), високо автоматизираната функция за шофиране, за начало ще се предлага ексклузивно в Германия на цена от 6000 евро с ДДС.

Тази иновативна технология позволява на шофьорите да пренасочат фокуса си към други дейности в автомобила, когато пътуват с до 60 км/ч по пътища със структурно разделени пътни платна. Благодарение на своите особено усъвършенствани сензори, това е първата система от този вид, която може да се използва и на тъмно.

Решаващата разлика между ниво 2 и ниво 3 е, че при ниво 2 (частично автоматизирано шофиране) отговорността продължава да се носи от водача през цялото време. Всеки път, когато BMW Highway Assistant се използва, водачите трябва да наблюдават какво се случва на пътя и да могат да поемат контрол върху шофирането отново по всяко време. Това се следи непрекъснато с помощта на интелигентна камера за наблюдение.

BMW Personal Pilot L3 за ниво 3 на високоавтоматизирано шофиране в BMW Серия 7 дава възможност на водачите да се концентрират върху вторичните дейности в автомобила, далеч от това, което се случва на пътя.

В BMW Серия 7 с активиран BMW Personal Pilot L3 клиентите ще могат да редактират имейли, например, или да се ангажират по-задълбочено в телефонни разговори, докато пътуват с до 60 км/ч. Те могат също да използват цифрови услуги за напр. стрийминг на видео от различни доставчици на централния дисплей по време на пътуване. Това прави новия BMW Personal Pilot L3 идеалното решение за добро използване на времето, прекарано в бавно движещ се трафик или задръствания по време на ежедневните пътувания по магистрала.

Визуални и звукови сигнали уведомяват водача, че трябва да поеме управлението отново. Ако водачът не реагира, както се изисква, автомобилът спира контролирано.

BMW Personal Pilot L3 автономно управление автономно шофиране BMW Personal Pilot L3