Роботаксито на Hyundai премина успешно изпит за шофьорска книжка

Бавно, но славно, технологията напредва

Мартин Дешев,
hyundai ioniq 5 роботакси

Hyundai

А втономните автомобили напредват със своето развитие все повече. За пръв път досега такава кола се осмели да се яви на стандартен изпит за шофьорска книжка. И успя да го вземе, съобщава InsideEVs.

Отличникът е роботакси версия на Ioniq 5 на Hyundai. Той се е явил на изпит за книжка в Лас Вегас и го е взел без нито една грешка.

Тестът е бил в симулирана среда, т.е. не по градски пътища, а на полигон. Там са пресъздадени всякакви условия, включително трафик и потенциални опасности, които да провокират колата да сгреши.

Hyundai казва, че в промоционалния клип някои ситуации са с шофьор, но не уточнява кои. Вероятно става дума за кадрите на публичното трасе, за които по закон се изисква зад волана да има човек, готов да поеме контрола, ако се наложи.

Hyundai предлага роботакси услуга във Вегас от края на 2022 г., като част от Uber. Колите са Ниво 4 на автономия, като имат 30 сензора и камери и се управляват сами. Въпреки това има и шофьор, който е задължителен за всеки случай.

Автомобилите използват софтуер на Motional с изкуствен интелект. Компанията планира да започне да предлага услугата си и в други градове.

автономен автомобил автомобили коли