Mercedes би Tesla в родното й място

„Трилъчата звезда” първа получи разрешение да продава частично автономни коли в Калифорния

Mercedes Drive Pilot

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz получи одобрение от California Department of Motor Vehicles да продава автомобили с Ниво 3 на автономност в щата. Това значи, че шофьорите на Mercedes S-Class и EQS скоро ще могат да четат книга или да играят игри в инфотейнмънт системата на автомобила, докато той е в движение.

Това е голям момент за автономните автомобили, тъй като това е първият случай, при който ADAS, който не изисква постоянно внимание от страна на водача, е одобрен за продажба на най-големия автомобилен пазар в Америка, калифорнийският.

Системата за автономно управление от Ниво 3 DRIVE PILOT се различава от Autopilot на Tesla (Ниво 2) по това, че водачът може законно да свали ръцете си от волана и да отмести поглед от пътя, докато автомобилът е в движение. Докато Autopilot и FSD (официално система от Ниво 2+) изисква водачът постоянно да упражнява контрол върху автомобила.

Това не значи, че няма никакви ограничения, напротив. Във всеки автомобил с Ниво 3 на автономност, водачът винаги трябва да може да поеме контрола върху автомобила, следователно не се разрешава спане на шофьорското място. Reuters съобщава, че калифорнийският DMV е включил свои собствени рестрикции. Така системата ще е налична само в светлата част от денонощието, скоростта не трябва да надвишава 64 км/ч и тя може да се използва само на определени магистрали.

DRIVE PILOT ще може да се ползва на магистралата, свързваща Калифорния и Невада. Ще може да се използва също в Bay Area, Central Valley, Лос Анжелис, Сакраменто и Сан Диего за момента.

Източник на статията: carscoops.com

автономност автономно шофиране Mercedes Drive Pilot