Nissan тества нова система за предотвратяване на катастрофи

Тя ще намали риска от инциденти на кръстовища

Мартин Дешев,
nissan pilot

, Nissan

Прототип, тестващ различни системи за сигурност и автономност.

Nissan тества нова система за предвиждане и предотвратяване на катастрофи, като разчита на оборудване, което е част и от автономните автомобили. Тя е насочена към конкретен сценарий – удар с друго превозно средство, което „изскача“ от ляво или дясно на автомобила, съобщава Autoweek.

Това е една от най-честите ситуации за инциденти, особено на кръстовища. Nissan иска да намали риска от такива катастрофи, като за целта използва т.нар. Lidar – система, която сканира заобикалящата среда с лазер и я пресъздава компютърно в практически реално време. Lidar е ключов компонент и от автономните автомобили, като им позволява да „виждат“ и да се ориентират в пространството.

Технологията може да се използва и за много други цели. Включително като част от система, която анализира местоположението, скоростта и посоката на движение на обектите около автомобила. Алгоритъм използва тази информация, за да изчисли степента на риск от удар. Ако прецени, че рискът е достатъчно голям, системата може автоматично да активира спирачките и да намали скоростта на автомобила или дори да го спре напълно.

Такао Асами, ръководител на звеното за проучвания и инженерни разработки на Nissan казва, че работата по проекта е напреднала и целта е системата да е напълно готова в средата на това десетилетие. Това означава, че тя може да навлезе в автомобилите още в близките 2-3 години.

Технологията ще може да се използва и с други системи за сигурност в автомобилите. Тя ще е съвместима и с автономност от Ниво 3, но няма да има пречка да се вгражда и в обикновени коли, особено като се има предвид, че целта е да се намали и цената на Lidar оборудването. Технологията е разработена заедно с компанията Luminar, която подготвя и нов тип Lidar сензори, които да са по-малки и евтини.

Според Асами подобна система увеличи спокойствието и увереността на шофьорите, ще намали инцидентите и ще подготви хората за автономните автомобили. В момента тестовете се правят във виртуални симулации, които са последната стъпка преди преминаване към изпитания с реални автомобили.

автономни автомобили коли автомобили безопасност на движението безопасност катастрофи катастрофа