Какво различно ще предлага новият Apple CarPlay

Ще мине време, докато се разгърне в масовите модели, защото изисква хардуерна работа

Apple CarPlay

Apple

З а новия Apple CarPlay се говори от месеци, но сега вече имаме яснота по темата. По време на WWDC 2024 (Apple Worldwide Developer Conference), Apple публикува нови изображения и информация за преработената система за репликиране за смартфони.
Според Apple, официалният дебют на новия CarPlay се очаква да се състои по-късно тази година в редица модели от Porsche и Aston Martin, като интеграцията в „по-стари“ автомобили се извършва по преценка на автомобилните производители.

Новият и дългоочакван Apple CarPlay ще представлява радикална еволюция на настоящата система. Работата на системата, показана във видеото по-долу, както винаги ще изисква присъствието на iPhone  в автомобила, за да го свържете към информационно-развлекателната система, но ще бъде много по-персонализирана и ще работи чисто безжично.

Персонализирането ще бъде една от най-големите нови функции на системата, като Apple CarPlay ефективно ще завладее всеки екран на борда, от приборното табло до всички екрани, поставени пред предния пътник.

Това не е всичко. Според информация, което компанията изнесе по време на презентацията, достатъчно място за персонализиране ще бъде оставено и на самите автомобилни производители, които ще могат да променят интерфейса и цветовете, за да съответстват на техния собствен стил, позволявайки на системата да има достъп и до някои от автомобилите основни настройки по време на шофиране, като режими на шофиране, ADAS или камерата за задно виждане.

Както казахме, новата система на Apple ще се появи за първи път по-късно тази година в някои все още неуточнени автомобили Porsche и Aston Martin. Той изисква работа по хардуера, няма да стане чрез актуализации по въздуха, така че разгръщането в масовите подели ще стане по-бавно.

Apple CarPlay