Интересните решения, довели до завидната аеродинамика на Hyundai Ioniq 6 (видео)

Компанията разкри детайлите, които помогнаха автомобилът да има пробег от над 600 км

,
Hyundai Ioniq 6 aero

Hyundai

П редставеният по-рано тази година Hyundai Ioniq 6 е най-аеродинамичният автомобил, създаван някога от корейската марка. Коефициентът му на съпротивление наистина е впечатляващо нисък - 0,21.

Обтекаемата форма на колата играе голяма роля за високата ефективност на Ioniq 6, той може да се похвали с пробег от 614 км по WLTP. Оказва също така влияние върху пътното поведение, стабилността при шофиране и шума от вятъра.

Ioniq 6 постига впечатляваща аеродинамика, багодарение на дизайна в стила на 30-те години на миналия век и технологични постижения, разработени с помощта на аеродинамичен тунел.

Истинското начало на аеродинамичния дизайн и инженерство започва през 30-те години на миналия век и ние почувствахме, че черпенето на вдъхновение от тази епоха - и наистина от природата - е идеалният начин да създадем уникалност и устойчиво представяне в EV сегмента“, заяви шефът на дизайна на Hyundai Саймън Лосби.

Друго ключова “заемка” идва от британския изтребител Supermarine Spitfire от Втората световна война. Дизайнерите на Hyundai приложиха крило, вдъхновено от Spitfire, отстрани на задния спойлер на Ioniq 6, за да абсорбира въздушния поток от покрива и да намали съпротивлението чрез минимизиране на завихрянето на върха на спойлера.

Крилото също така ефективно намалява завихрянето от двете страни на автомобила.

Hyundai

Самата кола има опростена форма, като разликата в налягането между горната и долната й част води до аеродинамично повдигане при висока скорост. Притискащата сила, генерирана от задния спойлер, намалява повдигането дори при шофиране с висока скорост, за да гарантира стабилност.

Както стана ясно, дизайнерите на Hyundai са се вдъхновили и от природата, особено от формата, която приема соколът, когато се “гмурка” след плячка.

Ioniq 6 беше тестван интензивно в аеродинамичния тунел, където се сблъска с ветрове със скорост до 200 км/ч, генерирани от вентилатор с мощност 3400 к.с.

Използвани са и още няколко трика, като например технология за трансформация на формата, използвана върху задния спойлер и няколко други усъвършенствани аеродинамични решения.

Това позволи на дизайнерите да изберат оптималната форма на спойлера от около 70 различни опции. И доведе до въвеждането на активна въздушна клапа, въздушни “завеси” на колелата, редуктори между тях, разделителни уловители и дефлектори в проблемните зони.

Тези технологични постижения са не само функционални, но и естетически приятни, казва Hyundai.

Hyundai

Hyundai Hyundai Ioniq 6 аеродинамика