Електрически китайски суперавтомобил може да върви на три колела

Поредното потвърждение за китайския технологичен потенциал идва във формата на уникално окачване

Пламен Георгиев,
YangWang U9

, CarMarket.bg

YangWang U9

К итайците не се шегуват. Освен че мнозина експерти са на мнение, че китайските електромобили са технологично по-развити от тези на наследствените производители, технологичното развитие на китайските модели от Поднебесната върви във всички посоки.

Потвърждение за това е суперавтомобила YangWang U9 на BYD, който наскоро бе показан на автосалона в Шанхай. Освен много от функциите, които се очакват от един електромобил, въпросният модел вади някои уникални трикове от ръкава си. Тук се включва модерно окачване, каквото не сме виждали до момента.

По време на представянето на модела в Китай, подбранда YangWang на BYD показа как предницата на U9 подскача по сцената на щанда. Да видиш нещо подобно от суперавтомобил не е нещо, което човек очаква. Може би от SUV да, преди години Mercedes-Benz направи подобна демонстрация на въздушното окачване на GLE.

Тук става въпрос за окачването Disus-X. Тази система се състои от Intelligent Damping Body Control System (Disus-C), Intelligent Hydraulic Body Control System (Disus-P) и Intelligent Air Body Control System (Disus-A) (разработки на BYD). Всичките три компоненти със сложни имена имат за цел да осигурят комплексен вертикален, надлъжен и напречен контрол. Демонстрацията на производителя разчита само на кинетичната енергия на окачването.

Във видео ще видите жълтият автомобил да се движи на три колела, като разчита на окачването на повдигне ъгъла с липсващо колело, за да се избегне надраскване на спирачния диск. Това, да се надяваме, няма да се използва от клиентите, но в критичен момент би могло да помогне.

От BYD се хвалят, че тяхното окачване е първата самостоятелна разработка на китайска марка на саморегулираща се интелигентна система за контрол на шасито. То ще е сред технологичните оръжия, с които BYD ще преследва атаката на местния и международни пазари.

Окачването неутрализира накланянето на купето в завои, минимизира риска от преобръщане (тук такъв няма, но подбранда предлага и огромен SUV) и помага при пълно ускорение и аварийно спиране.

Задвижването на този модел също заслужава специално внимание. Става въпрос за 4 електромотора със системна мощност 1115 к.с. и 1280 Нм. Те ще осигуряват ускорение до 100 км/ч за само 2 секунди!

YangWang U9 BYD китайски автомобили