Кога е време да сменим амортисьорите

Редовната проверка на състоянието на амортисьорите значително ще удължи техния живо

Платена публикация
амортисьори

iStock

М ного шофьори не са наясно каква роля играят много от овтомобилните части и как да ги поддържат. Информираността за това как работи колата ви обаче, е важна. Когато знаете как правилно да поддържате автомобила си, за какво да внимавате и как да извършвате проверка на състоянието му, шофирането ви ще бъде много по-спокойно, а автомобила ви – много по-здрав и стабилен на пътя.

В следващите редове ще се спрем на един от най-важните елементи в ходовата част на автомобила ви, а именно – амортисьорите. Те играят ключова роля в осигуряването на комфорт, стабилност и безопасност при шофиране. Ще ви обясним какво точно представляват автомобилните амортисьори, как да проверявате състоянието им и кога е време да ги замените с нови.

В сайта на NasAuto ще намерите амортисьори с отлично качество, които ще ви осигурят спокойно шофиране и оптимално представяне на пътя.

Какво представляват амортисьорите?

Амортисьорите са важен елемент от окачването на автомобила. Основната им функция е да поглъщат и смекчават ударите и вибрациите, при неравности на пътя и да осигуряват стабилност при шофиране. Те действат, като ограничават движението на пружините на окачването, които без амортисьори, биха довели до неконтрулируемо подскачане на автомобила, когато премине през пътна неравност.

Как работят?

Амортисьорите действат на принципа напреобразуване на кинетична енергия в топлина, посредством триещи механизми. Те се състоят от цилиндър, който е пълен с масло, или газ и бутало, което се движи вътре в цилиндъра. Когато колелото на автомобила се удари в неравност, пружината на окачването се компресира, а амортисьорът контролира това движение, като предоставя съпротивление и осигурява стабилност.

Видове амортисьори

Съществуват няколко вида амортисьори и всеки от тях е проектиран и създаден за специфични условия и нужни при шофиране.

Ето ги и основните типове:

  • Хидравлични – Те използват масло за да работят и са най- разпространеният тип амортисьори.
  • Газово - маслени – Те комбинират масло и газ, за по-висока ефективност при работа.
  • Регулируеми – Този тип амортисьори позволяват да бъдат настроени твърдостта и начина им на работа според предпочитанията на шофьора, или условията на шофиране.

Амортисьорите са важна и незаменима част от автомобилното устройство. Те намаляват риска от загуба на контрол при маневриране, или спиране и осигуряват контрол и стабилност.

Кога е време да сменим амортисьорите?

С течение на времето, като всяка друга част от автомобила, амортисьорите също се износват и имат нужда от смяна. Важно е това да бъде направено навреме, за да избегнете по-сериозни проблеми.

Ето няколко признака, че трябва да смените амортисьорите си:

  • Нестабилност при шофиране – Ако усетите нестабилност по време на шофиране, особено при завои, или ряско спиране, това е признак, че амортисьорите ви са износени.
  • Удължен спирачен път – Износените амортисьори не могат да поддържат стабилен контакт между гумите и пътната настилка и това води до удължаване на спирачния път.
  • Неравномерно износване по протектора – Ако забележине веравномерно износване по гумите, това може да значи, че амортисьорите ви не работят правилно и имат нужда от смяна.
  • Течове – Следи от течност по външната част на амортисьорите е сигурен признак, че губят масло, или газ.
  • Шумове и тропане – Ако чувате необичайни звуци при шофиране, като тропане, или скърцане откъм гумите, имате износени, или повредени амортисьори.

Друг фактор, който подсказва, че амортисьорите имат нужда от смяна, е възрастта им и времето, през което шофирате с тях. Повечето амортисьори издържат около 60 000 - 100 000 км, но продължителността на живота им зависи и от натоварването на което ги подлагате.

Ако имате нужда от нови амортисьори за автомобила си, сред богатата колекция в сайта на NasAuto, ще намерите огромно разнообразие от висококачествени, здрави амортисьори, които ще поддържат представянето ви на пътя оптимално и ще гарантират безопадността и спокойствието ви при шофиране.

Как да ги поддържаме?

Поддръжката на автомобила и автомобилните части е от съществено значение ако искате да осигурите оптимално представяне на пътя. Редовната проверка на състоянието на амортисьорите значително ще удължи техния живот. Важно е да извършвате прегледи за видими признаци на повреди, или течове по тях регулярно. На всеки 20 000 км е важно да посещавате и професионалист, който да проверява състоянието им и да се увери, че работят добре.

съвети амортисьори NasAuto