Възможно е вакуумният влак Hyperloop да бъде лансиран в Дубай

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

А мериканската компания Hyperloop One, разработваща „вакуумен влак“, планира да създаде първия в света подводен път за скоростни превози на товари в Дубай. За това съобщава Tech Church, позовавайки се на Роб Лойд, оглавяващ Hyperloop One.

Към дадения момент американците водят преговори с най-големи пристанищен оператор DP World, който възнамерява да анализира възможността за построяване на инфраструктура за Hyperloop в дубайското пристанища „Джебел Али“. Предполага се, че чрез помощта на вакуумни тръби товарите ще могат да постъпват от корабите директно в контейнерното депо, което значително ще облекчи пристанището.

В началото на август стана известно, че Hyperloop One води преговори със собственици на пристанища за организация на система от подводна инфраструктура за превоз на товари. Според плана, основната част от пристанищната инфраструктура ще бъде пренесена на плаващи платформи, които ще се намират на 15 км от брега. Те ще се съединяват с бреговите точки на разтоварване чрез вакуумни тръби – аналогични на тези, които Hyperloop One възнамерява да използва за наземния транспорт.

Има планове Обединеното Арабско Емирство да лансира „сухопътен“ Hyperloop, който да свърже Дубай и Ел Фуджейра. Разстоянието между тях е 165 км и ще се взима за под 10 минути.

Концепцията на вакуумния влак Hyperloop бе разработена през 2013 г. от шефа на Tesla Motors и SpaceX Илон Мъск. Предполага се, че чрез сгъстен въздух и ниско сцепление, специалната капсула ще може да се движи в тръбата със скорост до 1200 км/ч.

Четете още:

Холандия възнамерява да спре продажбата на ДВГ през 2025 г.

Топ 10 на Джеръми Кларксън

Източник на статията: Vesti.bg

любопитно автомобили вакуумен влак Hyperloop