VW се намесва, за да спаси GTI фестивала

След като фестивалът край Вьортерзее в Австрия бе окончателно отменен от местите власти, събитието ще се прехвърли във Волфсбург

Пламен Георгиев,
Вьортерзее

Volkswagen

Ф еновете на Volkswagen в Европа трябва да са били неприятно изненадани, когато по-рано миналият месец стана ясно, че местната управа на австрийския град Мария Вьорт отказа да е домакин на феста край Вьортерзее.

Честването на GTI край Вьортерзее се провежда от 1982 г., но местната управа иска да защити местната екосистема. За щастие Volkswagen, спонсор на шоуто от 2006 г., има идеалното място за продължаване на традицията: централата на компанията във Волфсбург.

“Нашите GTI фенове са много важни за Volkswagen,” заяви Имелда Лабе, член на борда на директорите. „Това е причината, след като GTI фестът край Вьортерзее бе отменен, да решим много бърдо да предложим на GTI общността нов дом за събитието.”

Когато събитието се планира, от Volkswagen ще вземат предвид идеи от феновете, защото това преди всичко е среща за тях. Но тя, естествено, ще бъде съпроводена и от определени изненади.

За съжаление тази година ще бъде нулева, като първата среща на новото място ще се проведе през 2024 г. Компанията обещава “много други интересни събития и изненади за GTI ентусиастите”, освен очакваните представяния на автомобила, сценични шоупрограми и клубни срещи.

Volkswagen често използваше шоуто край Вьортерзее за представяне на нови серийни и концептуални автомобили, включително T-Roc R, Golf GTi convertible и ненормалния GTI W12-650 с двигател от Bentley. Слуховете подсказваха, че тазгодишното събитие трябва да стане сцена за дебют на концепцията ID.2 GTI.

Една 100-ина са участниците в първото издание на събитието през 1982 г., но в пика на своята популярност в малкото австрийско градче край езерото се събират около 200 000 човека.

фейслифт Volkswagen Вьортерзее