След 40 години прослава на Golf GTI: Вьортерзее гони феновете

Причината фестът на Volkswagen вече да не е желан в австрийското градче: този лош, лош ДВГ

Пламен Георгиев,
Вьортерзее

Volkswagen

К ойто е ходил през юни край австрийското езеро, знае, че има много какво да се види, усети и съхрани като спомени. Първият фестивал на Volkswagen в австрийския град Мария Вьорт се провежда между 11 и 13 юни 1982 г., за да бъде честван Golf GTI. След 40 години и три отлагания заради корона вируса, градът отказа да е домакин на фестивала.

Кметството на Мария Вьорт обяви, че „вече няма да е домакин на никакви конвенционални автомобилни събития в следващите години”. Това значи, че „срещата на езерото Вьорт” е под въпрос.

Volkswagen

Кметството посочва като причина за това си решение екологията и опасенията си за опазване на екосистемата. Мястото, където се провеждаше фестивалът, който през 1982 г. е посетен от 100-ина човека, а през последните години от хиляди, ще бъде преработено. Ще бъдат направени нови, по-зелени сгради.

Макар през последните три години фестът да се отлагаше, фенове на Golf GTI се стичаха в града и често предизвикваха проблеми, изискващи намесата на полицията. Това може да е натежало в решението на местната управа.

От Volkswagen също не са щастливи от решението на австрийския град, тъй като фенската база на GTI е огромна и много лоялна. Затова компанията проучва възможности, където да продължи традицията за едни от най-лоялните си клиенти.

От Мария Вьорт казват, че в бъдеще биха могли отново да бъдат домакин на събития, ако те отговарят на екологичните цели. Това оставя вратата отворена за фестивал на VW ID, но е сигурно, че трябва да се търси нов домакин за феновете на GTI.

Мария Вьорт Фестивал на скоростта София тунинг Volkswagen Вьортерзее