В Хърватска вдигат 50-тонен каменен монумент на Mercedes

Градчето се казва Имотски, а паметникът ще е в чест на гастарбайтерите, връщащи парите си в града и заявяващи благополучие чрез Mercedes

Пламен Георгиев,
Mercedes олдтаймер

iStock

К акво е Mercedes-Benz за бедните нации? Ако трябва да го определим с една дума, то тя би била: култ. Достатъчно е да направим справка с нагласите на албанците към Mercedes-Benz, за да си отговорим защо използваме именно думата култ.

А още по-достоверно би било, ако погледнем статистиката на КАТ за регистрираните автомобили в България (към 01-01-2024), според която в страната ни има 244 763 автомобила на тази марка. Пред нея са само Volkswagen и Opel.

Казано по друг начин, колкото по-беден си, толкова по-силно се стремиш към някакъв култов статут, с който да изпъкнеш.

Подобна доказателство се открива и в Хърватска, но за разлика от България и Албания, там „Трилъчата звезда“ ше бъде увековечена с монумент. Той ще бъде издигнат в малкия хърватски град Имотски от местния скулптор Роко Ребич. Той извайва скулптурата си в реални размери от камък, а тя ще е посветена на хилядите мигранти, напуснали родината си в търсене на по-добро бъдеще в чужбина, пише Reuters.

Символ на успеха на тези гастарбайтери става именно Mercedes. Те се завръщат в родния си град с такъв автомобил. Не бяха толкова далеч времената, когато това се случваше и в България, а най-честият символ на успеха бе W124.

Паметникът ще бъде открит на 8 юни в Имотски. Населението му се стопява през годините именно заради миграцията. Първата голяма вълна е през 1971 г., когато хиляди напускат в посока Германия. В момента в гада с население от 25 000 човека има около 8000 Mercedes-а.

В тяхна част, и в чест на собствениците им, Ребич прави монумента, който ще тежи 50 тона.

Mercedes-Benz паметник монумент Хърватска Имотски