Това е най-бързият електрически хиперавтомобил в света

Поне такъв е във въображението на създателите си, тъй като в момента той съществува само в дигитален формат, но пък със заявката, че ще ускорява до 100 км/ч за 1,5 секунди

Пламен Георгиев,
Ararkis Sandstorm

Ararkis

К азва се Ararkis Sandstorm и идва в най-подходящия момент, точно преди световната премиера на „Дюн II”. А защо е тази връзка? Защото по-голямата част от сюжета на романа и кинолентата се развиват на Arrakis. Сменено е само мястото на едно „r”, а дори и името на модела е препратка към космическата авантюра.

Но името е най-малкото, обликът и всички обещания граничат по-скоро с научната фантастика. Досегът с този жанр се засилва още повече от факта, че Ararkis Sandstorm към момента съществува само като компютърен рендър, но затова път създателите му обещават много.

Компанията Ararkis Automobili е регистрирана в лондонския Ковънт Гардън. На официалния сайт виждаме обещание, че Sandstorm ще може да ускорява до 100 км/ч за 1,5 секунди (подобно на McMurtry Spéirling), като максималната му скорост ще е 300 км/ч. Но докато не го видим в метал, трябва да смятаме, че това е поредната фантазия (или измама) на някой мечтател.

Ararkis

Въпросният човек е южноафриканецът Привен Реди, на чието име има няколко IT-стартъпа и компанията EON Aerospace, разработваща свръхзвукови пътнически самолети (каквито още няма).

Научаваме още, че Реди е планирал да бъдат направени 20 екземпляра на цена от $2 млн. Задвижването ще е поверено на два електромотора. Литиево-йонната батерия ще е с капацитет 115 kWh, ще се зарежда от 0 до 80% за 30-ина минути, а пробегът щял да бъде до 500 км. но всеки може да хвърля каквито си иска цифри върху своите рендъри. В България има човек, който обещава, че неговият хиперавтомобил щял да достига над 5000 к.с.

Ararkis Sandstorm хиперавтомобили