Това е любов! На 84-годишна възраст да получиш Fiat под №55

Почти 60 години след покупката на първия си Fiat, червен 500D, Дейвид Франклин се сдоби с Fiat под №55 – електрически Fiat 500 RED edition

Пламен Георгиев,
Fiat Дейвид Франклин

Fiat

В ръзката на Дейвид Франклин, Бъкингамшайр, Великобритания, с Fiat започва през 1962 г., когато той започва работа в първото дилърство на марката на Острова. Година по-късно той купува и първия си Fiat, емблематичният 500D от първо поколение, за който плаща 399 британски лири.

Дейвид, който днес е на 84-годишна възраст, прекарва 12 години с марката, изкачвайки се в йерархията, като върхът в кариерата му е позицията на Продуктов мениджър за Fiat 130 – флагманът на марката по онова време, задвижван от 3,2-литров V6 двигател.

По време на връзката си с италианската марка, Дейвид е любител-състезател в офроуд надпревари със серийни автомобили (между 1963 и 1967 г.), като за участията си използва всичко с марка Fiat.

Но успехите му в състезанията не могат да се мерят с другата любов на живота му, Микела. Случайно или не, но тя също е родом от Италия (Милано). Микела се мести във Великобритания през 1964 г., където започва работа във Fiat. Двамата се женят две години по-късно, в идиличното Беладжио на езерото Комо. Сватбеният автомобил: Fiat 2300 Estate. Той е известен с това, че е първият модел на марката, оборудван с автоматична трансмисия.

Fiat

Макар Дейвид да загърбва работата във Fiat за сметка на семейния бизнес с брат му през 1974 г., той остава верен на марката. Изчислява, че е изминал около 600 000 мили (960 000 км) зад волана на Fiat.

С Микела пътуват до Италия поне веднъж годишно, понякога два пъти, когато децата им са били по-малки.

Дейвид казва:“Fiat никога не ме разочарова, затова и аз не го разочаровах”.

През последните 60-ина години, Дейвид е станал собственик на точно 55 автомобила с марка Fiat, последният от които е електрическият 500 RED Edition. За това време той е карал 32 различни модела на марката, тъй като е притежавал по няколко бройки от любимите си Fiat Multipla, Fiat 850 Coupe и Fiat New 500.

Дейвид Франклин колекционер любопитно автомобили Fiat 500 Fiat