“Сладоледен скандал” в Шанхай, Mini се извини

Наети за изложението местни служители не давали от сладкото изкушение на китайци, а само на чужденци

Валентин Маринов,
Mini Aceman concept 2023

Mini

Н е всичко на автомомобилното изложение в Шанхай - може би най-голямото и важно в света в годините на пандемията, минава безоблачно и с фанфари за бъдещето на колите.

В зоната на BMW и Mini стана от "нищо нещо". Компанията бе обвинена в дискриминация към местните, след като на видеозаписи, залели социалните мрежи, се вижда как хора от щанда на британската фирма отказват да дадат сладобед на китайци, а дават на посетители от други етноси (“западняци”) малко след това.

Mini се извини, като каза в изявление на официалния си акаунт в платформата Weibo, че случката е следствие на “лошо вътрешно управление и че ще подобри обучението на персонала си”. Въпросните служители са китаец.

А раздаването на сладолед бе покрай представянето на концепцията Aceman, която се появи през миналата година, а в Шанхай е най-големият й публичен гастрол досега.

Местни интернет потребители засипаха BMW и Mini с негативни коментари, а видеото в Weibo натрупа над 93 милиона гледания.

В клипчето се вижда как двама китайски служители казват на местни посетители на щанда на Mini, че безплатният сладолед е свършил, само за да предложат малко по-късно на чужденци.

Човек от зоната казва, че раздаването е приключило, след като са предоставени 300 порции сладолед и тогава е станал инцидентът, пише Automotive news.

Хората на щанда са временно наети служители, а не персонал на BMW, добавя източникът, който остава анонимен.

сладолед Китай Шанхай Mini Aceman